Троїцька батьківська субота в 2020 році випадає на 6 червня, за день до Дня Святої Трійці, 7 червня. Цей день буде в цьому році особливим, бо через карантин на суботу перенесені поминальні дні. У ПЦУ також перенесли поминальні служби в храмах і на кладовищах з Радониці, 28 квітня, на цей день.

Читайте також: В Україні з'явиться ще одне нове свято

Що значить Троїцька субота

В цей день в храмах моляться про всіх людей, що коли−небудь жили на світі, саме тому батьківська субота, 6 червня, ще називається вселенською, пише Styler.

У цей день заведено передавати священнику записки з іменами померлих близьких вам людей. Також віруючі можуть поставити свічу на спеціальний квадратний підсвічник, який називають канун. Поруч з ним − столик, куди слід покласти щось з продуктів (хліб, цукерки, крупи, червоне вино). Їх благословлять і роздадуть бідним.

Прийнято в цей день також роздавати милостиню нужденним і просити у них помолитися за близьких померлих людей.

Помолитися за близьких, які покинули нас, можна і вдома. Найголовніше − молитва має йти від чистого серця.

"Упокій, Господи, душу спочилого раба/раби Твого/Твоєї (називається ім'я)". Якщо ж поминаються кілька осіб, то потрібно сказати "душі рабів Твоїх". Ось найпростіша молитва.

Традиції, обряди і повір'я цього дня

Раніше в народі вірили, що на Трійцю душі померлих тимчасово поверталися до своїх тіл. Звідси пішла традиція прикрашати могили свіжою зеленню і прибирати там напередодні проводів. Адже місце спочинку повинно сподобатися покійному і показати, що його люблять і пам'ятають про нього.

Крім того, вважалося, що в суботу напередодні Трійці русалки виходили з річки і гойдалися на гілках дерев. Щоб від них захиститися на берегах палили багаття.

А якщо у цей день йшов дощ, люди вірили, що буде великий врожай грибів і ягід, а літо буде спекотне.

Читайте також: У червні погода готує сюрпризи для українців

Що суворо заборонено робити в Троїцьку поминальну суботу

  • Вважалося, що не можна поминати самогубців.

  • Не можна поминати покійних злими словами.

  • Їжу на могилах теж небажано залишати.

  • Також не можна пити алкоголь поруч з могилами.

Зазначимо, що традиційно поминальні дні в Україні масово проводяться через тиждень після Великодня. Але в цьому році в Православній церкві України заявили, що Радоницю з вівторка, 28 квітня, перенесли на 6 червня.

А 31 жовтня 2020 буде ще одна − Димитрівська батьківська субота.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook