На Волині мешканці одного із сіл вирішили перейти до Православної церкви України, однак на заваді став настоятель місцевого храму. 

Читайте також: У селі на Волині священик УПЦ МП з прихильниками спробував винести церковне начиння

Буквально ще два тижні тому усі мешканці села Брониця Камінь-Каширського району жили у мирі, сьогодні ж дійшло до прокльонів у храмі Господньому, залякувань та обіцянок помститися. Хто б міг подувати, що у цивілізованій країні можуть відбуватися такі події.

При наданні Томосу президент України Петро Порошенко зазначив, що увесь перехід до нової церкви буде відбуватися мирно та спокійно. Ніхто нікого примушувати не буде, а якщо громада виявила бажання перейти до православної церкви України, але їй перешкоджають та залякують – це вже інша справа, і дуже серйозна, яка потребує негайного вирішення, поки не розпочалася реальна релігійна війна. Жителі села розповідають, що із приходом нового священика у їхньому селі все змінилося – він більше думає про свої блага, ніж пр людські.

Коли утворилася нова Православна церква України селяни одразу вирішили, що хочуть приєднатися до неї. Зібрали понад 750 голосів за нову церкву і 150 проти. Однак, меншості та священику УПЦ МП не сподобалося, що відбувається.

Читайте також: Промосковський "терорист": відомо, хто захопив голову сільради в "ім'я УПЦ МП" на Волині

Місцеві жителі одноголосно підтвердили інформацію про все, що сталося. Сільський голова каже, що були погрози, згодом дійшло до того, що невідомі чоловіки разом із священиком заблокували їх у приміщенні сільської ради через те, що вони не хотіли показувати їм списки людей. Селяни викликали поліцію. Далі, ще цікавіше: священик почав вивозити із храму церковний інвентар, тому сільський голова, а згодом і поліція взяли увесь церковний крам під охорону.

Також на збори громади приїхали інші священики на чолі із митрополитом московського патріархату на Волині Нафанаїлом.

Митрополит почав розповідати про важку ситуацію, що склалася. Однак, люди навіть не хотіли слухати настоятеля. Напруга у Божому храмі зросла до такого рівня, що прихожани стали сипати прокльони одне на одного. Щоб не нагнітати ситуацію більшість селян просто вийшла із храму та взялася співати колядки. Люди кажуть, що не хочуть слухати проповіді митрополита від Московського патріархату та не будуть молитися за російського патріарха Кирила.

Перед храмом зібралося майже три сотні мешканців села Брониця, кажуть: що більше половини людей, які у храмі, не з їхньої громади. Їх просто сюди привезли, аби показати більшість. Натомість прес-секретар Волинської єпархії УПЦ МП каже, що у такий спосіб питання не вирішуються. Потрібно створювати нові списки, бо цим паперам  вони не довіряють.

Мешканці села заздалегідь знали, що громадські збори відбудуться, тому запросили і священика Православної церкви України. Отець розповідає, що громада звернулася до нього за допомогою. Наразі у священика наявні усі списки тих, хто виявив бажання приєднатися до нової церкви. Отець додав, що залишилося тільки подати списки громади до єпархії для затвердження нового статуту. Мешканці села так і не зайшли до церкви, а разом із новим священиком на вулиці почали молитися.

Читайте також: На Волині невідомі під керівництвом УПЦ МП захопили голову сільради через перехід до ПЦУ

Із прихожанами, які бажають залишитися під покровом Московського патріархату журналстам не вдалося поспілкуватися. Щоб далі не конфліктувати, селяни розійшлися по домівках. Сказали, що не відступлять і будуть чекати, коли вступить у дію закон щодо переходу парафій в нову українську церкву. Його, до слова, ухвалили народні депутати 17-го січня на ранковому пленарному засіданні.  Як йдеться в документі: для зміни підлеглості необхідно внести зміни до статуту. Для цього потрібно скликати збори, відповідно до статуту самої громади. Збори мають відповідати вимогам такого статуту та мати кворум. Для ухвалення рішення про перехід достатньо 2/3 голосів членів громади, які повинні особисто підписатися під рішенням.

Детальніше дивіться у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter