Голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунального господарства, народний депутат України від фракції "Слуга народу" Андрій Герус зазначає, що держава відмовилася від електроенергії "Енергоатому," натомість купила електроенергію по "зеленому" тарифу у приватних СЕС та ВЕС.

Читайте також: Нардеп від Луцька звернувся до влади та закликав її діяти

"Із настанням весни та збільшенням сонця виробництво електроенергії із відновлювальних джерел енерегії (СЕС, ВЕС) у денні години склали 3000-3700 МВт за годину. У ці години виробництво вугільних електростанцій (ТЕС) складало 2200-2500 МВт, тобто "зелені" вже виробляли на 35%-50% більше, аніж ТЕС. У той же час імпорт електроенергії складав 0. Про це політик повідомив у своєму телеграм-каналі.

Таке виробництво "зелених" – це біля 20% споживання у відповідні години. Ці виробники працюють за "зеленим" тарифом, який складає 3-5 гривень за кВт-год. (і привязаний до курсу євро)", – зазначає політик.

З його слів, оскільки попит на електроенергію у країні не росте, а падає, то спочатку ці СЕС та ВЕС витісняють з роботи блоки вугільних електростанцій. Але з питань операційної безпеки на кожній ТЕС має залишатися один працюючий блок. Тому далі відбувається витістення і блоків АЕС.

Уже біля двох тижнів внаслідок збільшення виробітку "зеленими" та зниженням попиту відбулося обмеження роботи "Енергоатому" на 500 МВт.

"Таким чином, протягом цих двох тижнів, держава відмовилася від електроенергії "Енергоатому" в обсязі 170 мільйонів кВт-год по ціні 1,3 гривні, що складає загальну суму 221 мільйон гривень.

У той же час купила ці ж 170 мільйонів кВт-год електроенергії по "зеленому" тарифу у приватних СЕС та ВЕС – за 680 мільйонів гривень. Для держави, тобто її громадян переплата склала 460 мільйонів гривень тільки за два тижні березня", – каже Герус.

Читайте також: Як розважалися політики і мільйонери у Куршевелі в пік коронавірусу (фото)

Політик стверджує, що така ситуація скалася через лобістський закон про "зелений" тариф, прийнятий у травні минулого року, де були зафіксовані найвищі у Європі "зелені" тарифи, що спричинило будівництво неадекватно великої (як для нашої ситуації) кількості СЕС та ВЕС. Зокрема гігантоманію на Півдні України, де немає відповідного споживання електроенергії.

"Як тільки заходить розмова про законодавчі зміни цієї ситуації, то найбільш агресивні учасники погрожують багатомільярдними арбітражами проти України. Ще придумують якісь довгі "медіації", щоб якомога довше затягнути процес.

Станом на сьогодні обмеження "Енергоатому" на величину 500 МВт триває. А із потеплінням ситуація може ще ускладнюватися. Ну і так, найбільші СЕС та ВЕС – це компанія ДТЕК, але це, звісно, просто збіг. Сподіваюсь, що найближчим часом зміни до закону все-таки будуть прийняті.

Незважаючи на весь "чорний" піар, який неодмінно буде литися від агресивних лобістів високих "зелених" тарифів, яких не хвилюють ні проблеми держави, ні проблеми всіх українців", – зазначає депутат.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook