Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що в Україні є 46 дітей народжених сурогатними матерями для іноземців, яких зараз тримає у готелі київська клініка. Про це вона повідомила на сторінці у соцмережі Telegram. 

Читайте також: Київська клініка продавала новонароджених малюків за кордон під прикриттям сурогатного материнства (фото)

"У соціальних мережах та на офіційному сайті однієї з київських клінік поширено відеоролик, на якому демонструються 46 дітей, які наразі перебувають в одному з київських готелів. Усі ці діти народжені методом сурогатного материнства від іноземних громадян різних країн", – написала вона.

За словами Денісової, цей відеоролик – підтвердження, що ситуація з надання послуг сурогатного материнства такою клінікою є масовою та системною, а технології сурогатного материнства рекламуються та представляються як "товар високої якості".

"Це свідчить про те, що державою не вживається всіх належних заходів щодо захисту прав дітей та гідне ставлення до них, а Україна стає країною-донором народження для іноземців дітей, долю яких вона не може проконтролювати", – уточнила уповноважена.

Вона наголосила на тому, що сурогатне материнство в Україні – це проблема, яка потребує комплексного та негайного реагування. Надання таких послуг іноземним громадянам може призвести передусім до порушення прав дітей та до ситуації, у якій Україна не здатна захистити своїх громадян.

Читайте також: З України намагалися вивезти чотирьох дітей до Росії, аби здати їх на органи

Денісова зазначила, що наразі необхідно внести зміни до законодавства України та закріпити вимоги щодо можливості застосування репродуктивних технологій методом сурогатного материнства виключно для громадян України.

"Звертаюся до Національної поліції України, Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства соціальної політики України з вимогою щодо негайного реагування на ситуацію, що виникла щодо дітей, народжених за допомогою сурогатного материнства, об’єднання зусиль для невідкладного удосконалення законодавства у частині застосування репродуктивних технологій сурогатного материнства для іноземців та недопущення безконтрольного вивезення дітей за кордон. Діти в Україні не повинні бути об’єктами торгівлі людьми", – додала вона.

Раніше на Facebook-сторінці "Родина на FB" опублікували відео (наразі відео видалили зі сторінки), у якому йдеться про те, що у столичному готелі "Венеція" перебувають 46 дітей, народжених методом сурогатного материнства. На записі медперсонал клініки "БіоТех" розповідає, що діти у гарному стані, ними опікуються. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook