У приміщенні дитячого садочка № 24, що знаходиться у Луцьку на вулиці Богомольця, 2А – низькі показники температури. Щороку з настанням холодів та початком опалювального сезону маленькі вихованці дошкільного навчального закладу мерзнуть, температура повітря у приміщенні без електричного обігрівача критично низька. Так, 24 листопада показник термометра у спальні однієї із груп становив 15 градусів вище нуля, а в ігровій кімнаті – 17 градусів при допустимих нормах у 19-20 градусів.

Читайте також: У Луцьких закладах освіти встановили індивідуальні теплові пункти

Про це ІА Волинські Новини повідомили схвильовані батьки дошкільнят.

Зі слів мами вихованця однієї із середньої груп дошкільного закладу Ольги Грелюк, з настанням холодів її чотирирічний син почав жалітися на те, що мерзне в садочку. Дитина не хотіла відвідувати заклад і скаржилася на біль у колінцях від перемерзання.

"Син почав часто хворіти та мочитися під час денного сну в ліжечко. Це вже велика дитинка, і йому дуже соромно через це. Тож він почав відмовлятися відвідувати садочок. Через карантинні обмеження зайти до групи батьки не можуть, то я почала заглядати у вікно й помітила закутаних в декілька шарів одягу вихователів. Попросила скинути температурні показники в ігровій кімнаті та спальні. І коли побачила на термометрі +15, у мене був шок. Ви, доросла людина, будете при такі температурі комфортно спати? А там же маленькі діти", – обурюється мама.

Як розповіла лучанка, у вівторок, 24 листопада, вона зателефонувала на гарячу лінію Луцької міської ради.

Читайте також: На двох вулицях Луцька відключили гарячу воду

"Оператор дуже мені допомогла, вона телефонувала і на фірму, що обслуговує ІТП, і в "Луцьктепло", і до завідувачки садочка. Але, на жаль, з цього нічого не вийшло. Система – наче замкнуте коло. Ми, батьки, хочемо отримати результат задля здоров’я наших дітей – тепло у групах. Бо наш садочок – єдиний у Луцьку, де в приміщенні такі низькі показники температури повітря. Аби моя дитина більш-менш почувалась комфортно, зранку одягаю сина у майку, дві тоненькі кофтини, потім у теплу кофтину, колготи, штани, шкарпетки. І це при тому, що у нас дитина дуже рухлива", – каже Ольга Грелюк.

Як пояснила Вікторія Богдан, дитина якої також відвідує вищезгаданий дошкільний заклад, у понеділок, 25 листопада, на прохання батьків вихователька сфотографувала показники термометра у дитячих спальнях та ігровій кімнаті.

"Виявилось, що після вихідних діти прийшли в приміщення, температура повітря у якому становила +16 градусів", – каже жінка.

"Як то кажуть, "шубкаємо" дітей, аби їм було хоч трохи тепліше. Щоразу з початком холодів починаються кашель, нежить, бо діти мерзнуть", – додала лучанка Юлія Смаль.

Як пояснила Тетяна Головій, двоє дітей якої є вихованцями дитсадочка, проблеми з теплом у приміщеннях садочка існують вже три роки.

"Коли син ходив у молодшу групу, батьки так само зверталися зі скаргою до міської ради, але не об’єдналися, не довівши справу до кінця, тому лишилось як є. У минулому році, при тому, що це було заборонено завідувачкою, нам дозволили приносити додаткові ковдри з дому, аби дітям було тепліше. Батьки з інших груп у приватній переписці так само жаліються на холод у групах. Через карантинні обмеження, ми не можемо зайти і глянути, яка наразі температура в групі, яка подача тепла. Це ніби "бермудський трикутник": ІТП – котельня – садочок", – обурюється лучанка.

Вона зазначила, що під час спілкування з завідувачкою садочка у телефонному режимі, остання повідомила їй, що, мовляв, у приміщенні холодно через прорив на теплотрасі.

"Я звернулася в "Луцьктепло", де мені повідомили, що, мовляв, прорив є, але до нашого садочка він не має жодного відношення. На нашу вимогу температурні показники завідувачка нам не скидає, а вихователі бояться, бо, ймовірно, на них здійснюється тиск з боку керівництва", – каже Тетяна.

Варто зазначити, у 2018-му році журналісти повідомляли про те, що представники батьківського комітету скаржаться на недостатній температурний режим у луцькому ДНЗ №24, зокрема на другому поверсі температура повітря, з їхніх слів, становить 17 градусів. Тоді під час засідання комісії з питань ЖКГ мама дівчинки, яка навчалася у цьому ДНЗ, Олена Шепелюк розповіла, що у закладі стало дуже холодно.

"Все, що залежить від адміністрації, вони роблять. На першому поверсі тепліше, аніж на другому, однак там теж не достатньо тепло. Ми зрозуміли, що від адміністрації закладу це не дуже залежить. В понеділок у ігровій залі на другому поверсі температура становить 17 градусів", – каже Олена Шепелюк та додає, що на початку опалювального сезону температура в ігровій зоні була 16 градусів, в кімнаті, де діти сплять, – 14 градусів"», – зазначила тоді жінка.

Тобто, бачимо, що проблему, яка існує, як мінімум, з 2018-го року, повністю вирішити й досі так і не вдалося.

Читайте також: Мешканці 8 будинків у Луцьку досі без тепла: коли завершать ремонтні роботи (відео)

Водночас, 24 листопада представниця батьківського колективу вкотре зателефонувала на лінію оперативного реагування Луцької міської ради "15-80". Так, на іншому боці слухавки диспетчерка повідомила, що звернення від батьків передали майстру ДКП "Луцьктепло" із прізвищем Лізарук.

"Майстер робив виїзд на місце, і відзвітував, що тепло в дитячий садочок подається належним чином, проблема  всередині приміщення", – повідомили у міськраді.

Натомість, директорка ДНЗ №24 Галина Штаній запевняє, що, зважаючи на те, що садочку уже 40 років, є проблема у зношеності систем опалювання.

"У 2018 році наше питання слухали під час засідання комісії Луцької міської ради з питань житлово-комунального господарства, яку на той час очолював Андрій Козюра. І, зважаючи на ситуацію, тоді прийняли рішення звернутися до ДКП "Луцьктепло", і поставити насос, аби покращити циркуляцію води. Враховуючи те, що котельня, яка обслуговує садочок, знаходиться на вулиці Вороніхіна, то наше приміщення – остання точка у гілці подачі тепла. Можливо, десь це тепло і втрачається, поки дійде до нас. У приміщеннях на першому поверсі дещо тепліше, тому що безпосередньо під підлогою розташовані труби. Там знаходяться ясельні групи. На другому поверсі – прохолодніше. Температура буває і +18 градусів, а часом і +16. Зокрема, як нам сказали у котельній, на вихідних був прорив, тож подачу тепла зменшили", – каже очільниця дошкільного навчального закладу.

З її слів, минулого року у садку встановили індивідуальний тепловий пункт. Його обслуговує фірма з Києва.

"Із ними постійно на контакті наша завідувачка господарством. Якщо щось не сходиться у графіках, які вона отримує, вона телефонує на те підприємство. Я веду до того, що не можна казати, що нічого не робиться для покращення ситуації. Зокрема, в управлінні освіти заклали кошти та є проєктна документація для утеплення цоколю у приміщенні садочка. А потім будівлю будуть утеплювати. Ясно, що грошей на все одразу у бюджеті не вистачає.

Зрозуміло, що в батьків виникають претензії. На їхнє прохання вмикаємо обігрівачі, але більше, ніж один обігрівач на групу, ми дозволити не можемо, оскільки не витримає електромережа", – каже очільниця закладу.

Водночас, коли батьки зателефонували до аварійно-диспетчерської служби ДКП "Луцкьтепло", там відповіли, що до ДНЗ №24 опалення подається належним чином.

"Проблема – у самому дитячому садочку. Там у них забиті труби. Температура теплоносія у нас 58 градусів. І щоб точніше знати температуру, яка доходить до садочка, потрібно вимірювати її на подачі теплоносія у самому садочку. Завідувачка повинна викликати майстра, який відрегулює подачу тепла у самому приміщенні", – повідомила диспетчерка.

Утім, як прокоментували Суспільному у пресслужбі ДКП "Луцьктепло", про порушення температурного режиму у ДНЗ № 24 на підприємстві дізналися 30 листопада.

"Сьогодні вранці при температурі повітря на вулиці -4, подача теплової енергії у садочок становила 62 градуси вище нуля. Згідно із графіком подачі тепла, цей показник повинен бути 63-64 градуси із знаком плюс. На цій мережі садочок не є кінцевою точкою. Після нього є ще два будинки на вулиці Космонавтів, 4 та Верещагіна, 5, звідки скарг немає. Тож, очевидно, що на мережі проблем немає", – повідомив речник "Луцьктепло".

Ситуацію прокоментував й представник фірми у Києві , що обслуговує ІТП, Валентин Деревинський. З його слів у садочку потрібно трубопровідну арматуру, оскільки неможливо відрегулювати налаштування так, щою тепло йшло однаково на усі кімнати в приміщенні.

"Як почали надходити скарги, клапан відкрито на максимум. На майбутнє плануємо закупити і встановити крани, які дозволять відрегулювати подачу тепла зсередини", – пояснює пан Валентин.

Читайте також: У селі біля Луцька горів трансформатор

Про проблему садочка знає й очільниця управління освіти Луцької міської ради Зіновія Лещенко, яка розповіла, що відтепер спеціалісти, які регулюють роботу ІТП, що обслуговує ДНЗ, підніматимуть температурний режим у приміщенні не "з ночі з неділі на понеділок, а з вечора неділі".

"У садочку батареї розраховані на температуру 75 градусів. Такого тепла зараз не подають, тому звичайно, окрім встановлення ІТП, потрібно очищати труби, можливо, замінити їх частину. Це планують у наступному році. Гроші на це закладуть у бюджеті Луцької територіальної громади", – пояснила головна освітянка міста.

Тим часом, станом на сьогодні у спальнях та ігрових кімнатах дозволили увімкнути електричні обігрівачі. Раніше це робити було заборонено. Із їх допомогою вдалося відрегулювати температуру у групах до 18 градусів вище нуля. Однак, чи надовго дозволить користуватися такими обігрівачами керівництво дошкільного закладу і чи можна це тимчасове рішення назвати вирішенням проблеми дитсадочка – покаже час.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook