Депутати Луцької міської ради обговорили питання щодо обмежувальних карантинних заходів в Луцьку та у прилуцькому старостинському округу.

Читайте також: В Україні повертають карантин: що зміниться для українців із 3 серпня

Про це стало відомо під час позачергової сесії сьогодні, 3 серпня.

"У місті є достатньо карантинних заходів, які діють ефективно. Нагальної потреби в зв’язку віднесенням до червоної зони – немає. Також потреби зупиняти економіку міста, ставити додаткові обмеження для населення вцілому", – заявив заступник начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Анатолій Свірський.

Як зазначив заступник Луцького міського голови Костянтин Петрочук, що, врахувавши усі показники, що стосуються протиепідемічного стану, депутати луцької міської ради підготували проект рішення, аби визнати рішення комісії ТЕБ неконституційним. Тому заклади дошкільної освіти, громадський транспорт та інше продовжить працювати у звичному режимі.

Щодо того, чи не підставляють своїм рішенням підприємців міста депутати, то Костянтин Петрочук зазначив, що вони не в змозі заборонити виносити приписи правоохоронцям, проте Луцькрада надасть усю необхідну юридичну допомогу тим підприємцям, які отримають приписи про порушення карантину, наголосивши, що підприємці самі вирішуватимуть працюватимуть вони чи ні.

Читайте також: У МОЗ повідомили, як виїхати із "червоних" карантинних зон

"Міністр охорони здоров'я Максим Степанов пояснювавав, що є якась формула, яка вираховує, яку зону потрібно встановлювати у тому чи іншому місті. Якими критеріями керувалися люди, які вносили зміни – невідомо. Це спричинить колосальні незручності для 10 тисяч лучан. Люди не зможуть забезпечувати свої сім’ї. Це призведе до ще більших недонадходжень до місцевого бюджету. А зараз близько 140 мільйонів недонадходжень. Потрібно розуміти відповідальність прийняття цього рішення. Бо для когось це може стати останньою крапкою і людина просто закриє свій бізнес. Я вважаю, що потрібно змінювати ту червону зону", – додав радник міського голови Ігор Поліщук, додавши що Луцьк без будь-якої допомоги зі сторони держави є найбільш підготовленим містом до боротьби із коронавірусом.

Юрчик Наталія пояснила, що рішення комісії ТЕБ обмежує права громадян і зазначила, що юридичний депатрамент зі свого боку гарантує усі необхідну юридичну допомогу та вторинну правову допомогу тим підприємцям, які потраплять у незручну ситуацію.

Таким чином у місті не вводитимуть знову жорсткий карантин. Відповідне рішення підтримали 26 депутати.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook