Депутати Луцької міської ради затвердили головний економічний документ – бюджет на 2019 рік, який, зокрема, передбачений у розмірі 2,6 мільярда гривень.

Читайте також: Повідомили, коли у Луцьку запрацює електронна система оплати в громадському транспорті

Про це йшлося під час пленарного засідання 51-ї сесії Луцької міської ради 21 грудня.

Під час розгляду проекту рішення "Про бюджет міста Луцька на 2019-й рік" з доповіддю виступила директор департаменту фінансів та бюджету Лілія Єлова. Так, формування проекту бюджету міста Луцька на наступний рік проводилось з урахуванням основних макропоказників соціально-економічного розвитку держави та міста. За її словами, розрахунок доходів бюджету міста проводився на основі чинних на час підготовки проекту рішення положень податкового кодексу.

Лілія Єлова зазначила, що прогнозована сума місцевих податків і зборів, які будуть надходити до бюджету міста у 2019 році становить 312 мільйонів гривень. Також прогнозується 101 тисяча гривень надходжень плати за землю.

Освітню та медичну субвенції в бюджет міста передбачено в обсягах 307 тисяч гривень та 154 тисяч гривень відповідно.

На виконання Програми забезпечення житлом учасників АТО на умовах півфінансування на перше півріччя 2019 року передбачено 5 мільйонів гривень.

Окрім того, у проекті бюджету по загальному фонду на галузь культури розраховано в сумі 70 мільйонів гривень. На галузь фізичної культури та спорту – 28 мільйонів гривень.Також, вперше на реалізацію ініціатив громадськості, благодійних організацій та соціальних проектів у бюджеті міста передбачено 1 мільйон 100 тисяч гривень.

На 2019 рік пропонується передбачити видатки загального фонду по програмі з благоустрою Луцька на 2018-2020 роки в сумі 48 765,0 тисяч гривень, яка передбачає виконання робіт з санітарного прибирання міста, озеленення міста, утримання та поточного ремонту об’єктів благоустрою, утримання фонтанів, утримання кладовищ та цілодобового чергування катафалка.

Програмою розвитку дорожнього господарства міста Луцька на 2018-2020 роки на наступний рік передбачено видатки загального фонду в сумі 54 520,0 тисяч гривень. Ці кошти будуть спрямованні на поточний ремонт доріг, мостів та шляхопроводів, розмітку доріг та експлуатацію мереж зовнішнього освітлення, зимове утримання доріг, експлуатацію мереж зливової каналізації та оплату за електроенергію для освітлення міста.

Читайте також: На потреби луцьких шкіл потрібно 300 мільйонів гривень

За рахунок бюджету розвитку спеціального фонду бюджету міста на 2019 рік передбачено видатки в сумі 385 млн 442,0 тисяч гривень, з них за рахунок залучених коштів НЕФКО – 115,5 мільйонів гривень.

Окрім того, планується здійснити капітальний ремонт доріг міста на суму 46 мільйонів гривень, прибудинкових територій – 25 мільйонів, реконструкцію та будівництво мереж зовнішнього освітлення міста в сумі 3000,0 тисячі, капітальний ремонт фонтану на Театральному майдані – 14 000 тисяч гривень.

У свою чергу, депутат Ігор Поліщук подякував усім, хто працював над проектом бюджету міста на 2019 рік. На його думку, бюджет міста на наступний рік – збалансований, соціально орієнтований.

"Зараз бюджет розвитку міста становить 250 мільйонів гривень. У порівнянні з 2018-м роком він зріз у 2,5 рази. Це результат величезної роботи по наповненню бюджету, яка проводилася протягом усього поточного року. Це, зокрема, продаж з відкритого аукціону магазину "Планета", встановлення обгрунтованих тарифів на рекламу та на оренду комунальних приміщень та інші заходи. У 2019 році чимало коштів буде передбачено на освіту медицину, культуру, спорт та інші галузі", – зазначив Ігор Поліщук.

Також депутати внесли декілька змін до проекту. Зокрема, Ігор Поліщук запропонував передбачити субвенцію Жидичинській ОТГ на ремонт дороги 1,2 мільйона гривень за рахунок збільшення доходів від комунального майна. Натомість Жидичинська ОТГ передбачить 1,6 мільйона гривень освітньої субвенції, які вони не використали. Ще одна зміна – це 250 тисяч гривень департаменту культури для проведення джазових фестивалів у нашому місті.

У підсумку депутати підтримали проект рішення із запропонованими змінами.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter