Сьогодні, 28 листопада, у Луцьку розпочалося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики на тему: "Про функціонування закладів культури в умовах децентралізації".

Читайте також: Уряд виділив кошти на виплату заробітної плати вчителям та медикам

У заході беруть участь народний депутат, заступник міністра культури, молоді та спорту Ірина Подоляк, народні депутати Ігор Палиця, Ірина Констанкевич, Олександр Ткаченко, члени Комітету Софія Федина, Андрій Боблях, Єлізавета Богуцька, Юрій Павленко, голови підкомітетів Павло Сушко, Тетяна Рябуха, представник Міністерства освіти та науки Алла Середницька, голова Волинської обласної ради Ірина Вахович, в. о. голови Волинської облдержадміністрації Олександр Киричук, виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт, представники ОТГ та інші.

Під час засідання будуть розглянуті питання розвитку культурної політики на місцях, її базові ідеологічні концепти, розвитку мистецької освіти і яку роль у цих процесах відіграють ОТГ, збереження мережі бібліотек та музеїв в регіонах, та які заходи на державному рівні пропонують передбачити в рамках відзначення 150-річчя від дня народження видатної письменниці Лесі Українки.

Першою взяла слово народний депутат Ірина Констанкевич, яка привітала делегацію на Волині. Народний депутат Ігор Палиця також привітав присутніх та зазначив, що бажає, аби представники комітету побачили все, що вдалося зробити за останні роки на Волині, а також оцінили розвиток краю і сприяли в допомозі для подальшої реалізації ініціатив. Крім того, Ігор Палиця додав, що, попри те, що це не стосується теми засідання комітету, він хоче, аби делегація відвідала також перинатальний центр, який вдалося здати три місяці тому в експлуатацію.

Читайте також: Ігор Палиця відповідатиме на питання волинян у прямому ефірі програми "Запитай у депутата"

Заступник міністра культури, молоді та спорту Ірина Подоляк у вступному слові наголосила на важливості культури.

"Не буде ні Волині, ні Полісся, ні Галичини, ні Слобожанщини, якщо у нас будуть тільки добрі дороги і хороша медицина та освіта і будуть задоволені базові людські потреби, без того, що ми називаємо гуманітарним простором. Адже людина не матиме майданчика та теми для дискусії та обговорення. Культура це – дорога, бо дорога, яка веде в нікуди, це не дорога. Навіть до найвіддаленішого села Волині має бути покладена дорога. Наше завдання – бути переконаним в тому, що музеї та інші заклади культури, це і є децентралізація. Бо мати культурні об'єкти аби мати добру статистику, це нецікаво ні нам, ні нашим дітям, а потрібно мати їх аби зустрічатись там для спілкування. Тоді тільки ці заклади культури матимуть якесь значення", –зазначила Ірина Подоляк.

Також на засіданні підняли питання мистецьких шкіл у сільській місцевості. Зокрема, керівник управління культури, з питань релігії та національностей Волинської ОДА Ольга Чубара зазначила, що ОТГ можуть утрмувати ці заклади, попри те, що вони це заперечують. Безумовно мистецькі школи потрібно зберегти. ОТГ спроможні їх утримувати. Натомість голови ОТГ в один голос говорять, що неспроможні.

Заступниця керівника управління культури сказала, що функціонує 6 мистецьких шкіл. Деякі громади йдуть таким чином, що діти, які живуть у ближніх селах на умовах договору, відвідують ці школи та сплачують за навчання. Таким чином вирішується питання субвенції. Та зазначила, що в тих базових центральних школах на території конкретних населених пунктів потрібно відкривати філії своїх мистецьких шкіл. Таким чином це дасть змогу залучати дітей до навчання та вирішити проблеми фінансування.

Читайте також: На Волині жителі села виступають проти закриття початкової школи

Голова Волинської обласної ради Ірина Вахович зазначила, що зі всіх створених ОТГ на Волині, 20 – неспроможні утримувати мистецькі школи та музеї.

"Вони не можуть повноцінно фінансувати освіту та медицину, тому питання мистецьких шкіл знаходиться під загрозою. Окрім того, фактор утримання мистецьких шкіл в ОТГ залежить від того, який голова, і як він бачить подальше їхнє утримання, а також від активності мешканців", – каже Ірина Вахович.

До обговорення долучилися і присутні голови об'єднаних територіальних громад. Першим слово взяв голова голова Любешівської ОТГ Олег Кух і розповів про ситуацію з закладами культури у своїй громаді.

"Наша громада – найбільша на Волині, 30 тисяч населення і покриває 83 відсотки Любешівського району. Ми уже функціонуємо два роки і вирішили питання культурно-мистецького напрямку, адже їхній розвиток важливий, тому, незважаючи на фінансові труднощі, ми продовжуємо розвивати усі мистецькі заклади. Ми не закрили жодного культурно закладу, а шукаємо шляхи вирішення проблеми. Як сьогодні уже зазначили, є можливість окремого фінансування закладів культури, то це є дуже важливим питанням, адже це дасть змогу ОТГ розвиватися стрімкіше. Ще однією особливістю, яка є характерною для трьох районів Волині, є певні обмеження у зв'язку з дією постанови Кабміну, яка забороняє надавати платні послуги дітям, які проживають у Чорнобильській зоні. Безперечно є діти, які не в змозі оплатити ці послуги, але є й ті, хто в змозі підтримати розвиток культурних закладів, тому я би просив відмінити цю постанову", – зазначив Олег Кух.

Також голови ОТГ розповіли про усі проблеми, які існують у розвитку культури в їхніх громадах. Вони просять Міністерство посприяти у вирішенні проблем та виділенні окремих субвенцій для розвитку культурних закладів, бо такими темпами культура на Волині занепаде.

Очільник Ківерцівської громади Володимир Жгутов розповів про проблемні ділянки своєї громади.

"Коли створилася наша ОТГ, усі об'єкти соціально-культурного призначення лягли на плечі громади, і ми почали фінансувати ті заклади, які ніколи не фінансували. Ми пішли на скорочення, бо в громаді 18 тисяч населення, а в громаді 64. Після того, як все це сталося, мешканці громади почали говорити, що для чого нам та децентралізація. Видатки зменшились. Питання, що робити з закладами культури у такому випадку: виділяти 4 мільйони на утримання будинку культури, чи за набагато меншу суму замовити собі концерт чи ансамбль на певний захід. Це дозволить зекономити велику кількість грошей", – каже Володимир Жгутов.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook