В ніч на 26 квітня 1986 року сталася найбільша техногенна катастрофа не лише в історії України, а й усього людства – вибух четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції.

Читайте також: Під Києвом вибухнув і обвалився будинок: перші фото і відео

Сьогодні у нашій державі відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Не оминули цю дату і лучани, які поклали квіти до пам’ятного знаку "Жертвам Чорнобиля" на меморіальному комплексі "Вічна слава" 14 грудня, пише ІА Волинські новини.

Аби вшанувати ліквідаторів аварії на ЧАЕС, прийшли представник обласної та міської влади, члени громадських організацій та просто небайдужі містяни.

Як розповів голова ГО "Союз інвалідів Чорнобиля Волині" Володимир Кец, у 1986 році некерована енергія в силу різних обставин вийшла з-під контролю людського розуму.

"Вибух на Чорнобильській атомній електростанції потім стали називати найбільшою техногенною катастрофою 20 століття. Про це будуть говорити ще десятки років, але це буде напередодні самої трагедії 26 квітня. Сьогодні, 14 грудня, я хотів би звернутися до тих людей, які у 1986 році стали називати словом "ліквідатори". Звідки ці люди черпали енергію, пішовши на цю самопожертву? Це були сини, доньки тих, хто захищав Україну в роки Другої світової війни, побратими воїнів-афганців. На той час на ліквідацію наслідків аварії відгукнулися всі", − наголосив Володимир Кец.

Перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик зауважив, що є люди, які пройшли те пекло та щодня пам’ятають це, живучи з великою кількістю проблем.

"Проблем більше, ніж достатньо, і не лише зі здоров’ям, медичним забезпеченням, а й з соціальним та правовим захистом чорнобильців. Я давно хотів відзначити тих активістів, хто давно опікується чорнобильцями, адже сам часто їжджу в поліські райони і бачу ті проблеми. Дякую таким людям, як Володимир Кец та Ростислав Кухтей, які щоденно опікуються чорнобильцям", − подякував Олександр Пирожик та вручив ГО "Союз інвалідів Чорнобиля Волині" почесну грамоту обласної ради.

Своєю чергою, радник міського голови Ігор Поліщук подякував усім, хто боровся з наслідками цієї жахливої катастрофи: "Хтось поклав своє життя, а хтось втратив здоров’я і до сьогодні відчуває ці наслідки. Я вважаю, що нашим обов’язком є вшановувати пам’ять тих, хто загинув, отримавши велику дозу радіації. Цього року міська рада одному з ліквідаторів аварії на ЧАЕС передала однокімнатну квартиру в новобудові. Ми маємо пам’ятати тих, кого уже немає з нами, і допомагати тим, хто живий".

Насамкінець до пам’ятного знаку "Жертвам Чорнобиля" поклали квіти.

Читайте також: Із зони ООС намагалися вивезти п’ять тонн зброї та боєприпасів (відео)

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter