Стартує проєкт "Стріт-арт фестиваль "Lutsk WallKing", який реалізовує Фонд Ігоря Палиці "Тільки разом" за підтримки Українського культурного фонду.

Читайте також: Фонд Ігоря Палиці спільно з Луцькою міськрадою забезпечать пільговиків продуктовими наборами

Розпочинається проєкт із оголошення творчого конкурсу на найкращі ескізи мурал-арту, повідомили у пресслужбі Фонду. Приймання заявок триватиме до 15 липня. Результати конкурсу буде оголошено 17 липня. Сам фестиваль, який відбудеться в онлайн-форматі, запланований на 22-23 серпня. Проте можливі зміни з огляду на епідеміологічну ситуацію.

"Стріт-арт – це і філософія, і самовираження, і дещо більше. Це вид мистецтва, прояви творчості, в яких піднімають актуальні соціальні проблеми і змушують звернути на них увагу.

У західних країнах вуличні художники відображають у своїх роботах проблеми суспільства, критикують його і закликають людей до дій. Деякі роботи стають справжніми витворами мистецтва. Для прикладу, роботи відомого англійського художника Бенксі: його настінні малюнки не просто не можна замальовувати – на них встановлюють захисне скло і охороняють.

В Україні ставлення до стріт-арту ще і досі залишається двозначним. Його розуміють не всі, а іноді й узагалі зустрічається негативне сприйняття цього напрямку мистецтва. Тому вуличні художники не особливо афішують свій вид діяльності, працюють без публічності, а фестивалі часто проводяться у промислових зонах чи на околицях міст, аби не бентежити місцеве населення та не отримувати дозу негативу у свою сторону.

Звісно ж, не завжди "малюнок на стіні" має глибокий зміст, виконаний згідно з усіма дозволами та нормами. Це, беззаперечно, свідчить про те, що потрібно виховувати культуру цього виду мистецтва не лише у глядачів, але й у самих творців.

Саме на популяризацію та розвиток стріт-арту як мистецтва і покликаний наш проєкт. Розмальовування стін житлових, офісних та комунальних будівель роботами, що мають соціальний зміст, а також проведення стріт-арт-фестивалю в онлайн-режимі із залученням широкої аудиторії дозволить вивести вуличних художників з тіні, показати їм, що можна діяти у правовому полі, у співпраці з органами місцевого самоврядування та мешканцями міста. А тим же мешканцям засвідчити, що мурали та графіті у їх найкращому прояві можуть нести глибокий зміст та виховну функцію", – наголошують у Фонді Ігоря Палиці "Тільки разом".

Читайте також: Колядки та віншування від добрих друзів: як Фонд Ігоря Палиці "Тільки разом" приймав гостей (фото)

Проєкт "Lutsk WallKing" полягатиме у створенні у місті Луцьку 4 муралів з доповненою реальністю. Процес створення малюнків (будуть створюватися по черзі) розпочнеться за місяць до фестивалю та закінчиться за кілька днів до його проведення. Буде забезпечено кілька виходів в онлайн-ефір у соціальних мережах з місця подій. Весь мистецький процес буде відфільмовано, змонотвано у пришвидшеному часі та показано під час онлайн-трансляції фестивалю, а також опубліковано після його завершення окремими відео на сторінках у соціальних мережах.

Мурали матимуть тематику "Міські джунглі" й розкриватимуть тему сталого розвитку міст (ціль – 11 Цілей сталого розвитку, затвердженого ООН), тобто відображатимуть суть і проблеми відкритості, безпеки, життєстійкості й екологічної стійкості міст і населених пунктів, ролі та місця людини як індивіда та частини соціуму у цьому процесі. Як наслідок – формування креативного урбаністичного середовища в місті Луцьку, створення позитивного і сучасного іміджу міста.

Сам фестиваль триватиме два дні у різних частинах Луцька, матиме насичену мистецьку програму (виступи колективів, інтерв’ю, екскурсії, що розкриють тему вуличного мистецтва та покажуть різні вуличні субкультури міста).

Після завершення фестивалю для усіх 4 муралів буде створено доповнену реальність та завантажено їх у додаток "AR Murals", що був створений за сприяння Українського культурного фонду.

До слова, у Фонді Ігоря Палиці "Тільки разом" повідомили, що, окрім стріт-арт фестивалю "LutskWallKing", з Українським культурним Фондом підписані також грантові угоди на реалізацію ще двох цікавих проєктів – "Створення інклюзивного ХАБу" та "Інклюзивні мистецькі вікенди "Простір дії".

Детальна інформація про умови участі в конкурсі за посиланнями:

Положення про конкурс

Додаток 1

Додаток 2

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook