У Луцьку невакцинованих дітей перестали пускати до шкіл. Таке рішення ухвалили через стрімке поширення кору в місті – з початку року захворіло вже півсотні дітей, ідеться в сюжеті ТСН.

Читайте також: У Луцьку за три тижні понад 100 осіб захворіли на кір

На щеплення від кору черги у поліклініці вишуковуються з самого ранку. "Охочих провакцинуватися, зробити щеплення проти кору збільшилося в рази – в чотири, п’ять", – визнає заступник головного лікаря Луцької міської дитячої поліклініки Наталія Кеда. Ажіотаж у лікарнях пояснюється тим, що без щеплення від кору дітей не пускають на навчання. "Повідомили батькам вчителі, класні керівники – робити щеплення", – каже одна з мам.

"Кір у нас зафіксовано у 16 навчальних закладах. У трьох закладах у нас спалахи, тобто це більше трьох випадків", – пояснює  міський педіатр Луцька Світлана Ніколаєнко. "Ми розробили спеціальне звернення до батьків. Під їхній підпис, керуючись документами про те, що діти їхні не допущені, бо вони не вакциновані", – пояснила заступник директора ЗОШ №2 Валентина Мигляс. 

Читайте також: Кір на Волині: за тиждень вакциновано 1,5 тисячі дітей

Батьки школярів масово взялися за щеплення, тому кількість вакцинованих з початку тижня зростає щогодини. Більшість до цієї ініціативи поставилися спокійно, бо і так збиралися на вакцинацію: "Мали нежить,мали червоне горло, через те не робили щеплення. Потрібно – значить потрібно". Але так налаштовані не всі – батько трьох нещеплених школярів улаштував скандал. "На якій підставі дитину відправляють додому? Чому не дають навчатися у школі", – обурений Володимир Мороз. Робити щеплення своїх дітлахам чоловік не збирається. "Я вірю в Бога, і я впевнений: Бог врятує моїх дітей.  Ми взяли довідку про відмову про щеплення", – каже він. 

Навіть після смертельних випадків від кору, категоричних противників вакцинації у місті чимало. "Ми зараз маємо понад 3000  батьків, які взагалі не реагують на наші запрошення в поліклініку. І немає важелів впливу. Лікар не має права взяти дитину за руку і зробити профілактичне щеплення", – каже головний лікар Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лещинська. Аби вакцинувати усіх охочих, у місті додатково відкриють ще два кабінети щеплення, а невакцінованих школярів планують навчати дистанційно. 

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter