Лобіювання інтересів турецької компанії Aselsan головою комітету з питань нацбезпеки і оборони Сергієм Пашинським та секретарем РНБО Олександром Турчиновим призвело до того, що українська армія отримала невідповідне для використання обладнання.

Читайте також: На навчаннях українські десантники перевершили у вправності британських військових

Про це заявив нардеп Юрій Дерев’янко, передає "Новое время".

Член комітету ВР з питань запобігання та протидії корупції Ю. Дерев’янко висвітлив тему із закупівлею Міноборони радіостанцій для армії.

Навесні минулого року МО України вирішило витратитися на придбання нових радіостанцій на 350 млн. доларів. За можливість постачання боролися ізраїльська компанія Elbit і турецька Aselsan, яка має на ринку куди більш скромний авторитет в порівнянні з конкурентом.

Однак Міноборони воліло зробити замовлення у турецької компанії і вже отримало рації на 100 млн. доларів. При цьому Aselsan запропонувала ціну всього на 1 відсоток дешевше, ніж конкурент. Хоча експерти вважають продукцію ізраїльської компанії набагато якісніше.

Дерев’янко стверджує, що МО приймало рішення на основі випробувань, але при цьому тестувало старі ізраїльські зразки, і не відреагувало на пропозицію Elbit надати нову продукцію. А крім іншого після укладення контракту виявилося, що турецькі станції не поміщаються за розміром в танки Т-64БВ, куди їх планували встановити.

У листопаді минулого року, за даними Дерев’янко, ізраїльський прем’єр Б. Нетаньяху дзвонив президенту Порошенко і просив розібратися в ситуації, а ізраїльським спецслужбам вдалося встановити, що лобіюванням турецької продукції займалися Пашинський та Турчинов.

Міноборони провело повторні випробування радіостанцій, але рішення знову виявилося на користь Aselsan.

Тепер ГПУ в рамках кримінального провадження за зверненням Дерев’янко розбереться зі справою за підозрою корупційних дій при закупівлі засобів зв’язку для ЗСУ.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter