Перехід конфлікту в Донбасі в повномасштабну агресію з боку Росії, про ймовірність якоъ заявив секретар РНБО Олександр Турчинов, особливо в найближчий час, малоймовірний. Про це заявив голова Військового комітету НАТО генерал Петро Павел.

Читайте також: На Донбасі знищили більше 30 бойовиків – морги Горлівки забиті

"Наша оцінка полягає в тому, що такий варіант буде дуже малоймовірним. Є навіть питання, чи отримає Росія вигоду від такого роду агресії. Ми повинні бути реалістами. З одного боку, Росія не підтримує політичне рішення конфлікту. У деякій мірі ми можемо сперечатися про те, що це зручний політичний інструмент – мати заморожений конфлікт у Грузії, Придністров'я і на Донбасі, щоб створити політичний тиск на НАТО та окремі країни. У той же час Росія не готова зараз бути залученою в повноцінний конфлікт із більшою магнітудою", – сказав в інтерв'ю УНІАН.

У той же час глава Військового комітету зазначив, що НАТО не збирається через це закривати очі на ситуацію, і буде докладати всі зусилля, щоб змусити РФ поважати міжнародне право і чужі кордони. У свою чергу НАТО буде підтримувати Україну в її прагненнях розвивати армію, щоб вона могла стримати будь-яку агресію

"Це те, до чого ми прагнемо – зробити українські Збройні сили такими, що заслуговують довіри, і здатними стримати будь-яку потенційну агресію", – сказав він.

При тому Павел вважає, що для ситуації в Донбасі рішення проблеми військовими методами неможливе.

"Можливо, це буде дивно почути від військового офіцера, але я не вірю у військові вирішення проблем якого роду. Є тільки політичне рішення, яке може бути підтримано певними військовими інструментами, але це військові інструменти тільки в плані стримування, а не реальне використання військових інструментів, щоб вирішити ситуацію. Тому що використання військових інструментів принесе більше страждань людям, які живуть на Донеччині і в сусідніх регіонах. Єдине рішення – тільки через політичне врегулювання, і для цього повинні бути, як мінімум, двоє – Росія і Україна. Всі інші можуть підтримувати процес", – заявив представник НАТО.

При цьому Павел констатував, що НАТО підтримує достатню і надійне стримування, "щоб утримати Росію від подальшої агресії, і, в той же час, створюючи ситуацію, в якій Росія зможе побачити українські сили достатньо сильними, якщо необхідно, захистять країну".

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter