Потріскані стіни, оббиті стелі, старезна сантехніка, а на додачу – повна відсутність системи вентиляції. У таких умовах медикам обласного неонатального центру доводиться рятувати життя новонароджених.

Читайте також: Перинатальний центр у Луцьку запрацює уже восени

Про це йдеться в сюжеті ТРК "Аверс".

За 30 років існування відділення влада спромоглася відремонтувати лише один із трьох поверхів. Наразі стоїть питання про виділення 11 мільйонів гривень на те, аби волинські немовлята лікувалися у достойних умовах. 

Голова Волинської облради Ігор Палиця запевнив персонал  центру, що ремонт відбудеться уже в найближчі місяці. 

"Руїни Косово" – так називає своє відділення його очільник Микола Гнатів. В таких умовах, каже він, рятують людей у гарячих точках, але лікувати новонароджених, коли на голову сиплеться штукатурка, а на стінах грибок – неприпустимо. 

Ніхто із попередніх очільників Волині не звертав уваги на жахи, в яких доводиться працювати лікарям. Ніхто не зважвав на стан матерів, які і без побутових негараздів мають чим перейматись. Жоден попердій голова ОДА чи обласної ради не цікавився як почуваються хворі дітки при 35 градусній спеці, коли їм необхідний відповідний температурний режим. А щоб доставити малюка в операційну у спеціальному кювезі, медики користуються звичайним пасажирським ліфтом, який одного дня від перенавантаження може просто застрягнути і тоді пацієнта не врятує ніхто. 

Персонал лікарні каже, що такі умови шокують породіль, які потрапляють у відділення із сучасного пологового будинку. У багатьох мам трапляються навіть неровові зриви. Медики усіляко намагаються підтримати своїх підопічних, адже багатьом із них у таких руїнах доводиться проводити від 1 міясця до півроку. 

Зараз лише 15 мам зможуть почуватися комфортно, адже саме стільки місць облаштують на другому поверсі, де вже завершили капітальний ремонт. Всього ж у центрі 55 пацієнтів, з них 30 новонароджених та 25 недоношених діток. 

Реанімаційне відділення, розраховане на 9 малюків – ремонтували, однак зараз там обсипаються стелі, тріщать стіни, а встановленні нові вікна потрібно замінювати. 

Читайте також: Реабілітаційний центр для волинських атовців може з'явитись уже цього року

Головний директор ТМО Сергій Ляшенко розповів, що проектно-кошторисна документація уже виготовлена. Усі комунікації на перший та третій поверх – підведені. Лишається тільки отримати такі необхідні 15 мільйонів. 

Голова облради Ігор Палиця під час виїзного засідання бюджетного комітету Верховної ради озвучив звернення з проханням посприяти у виділенні цієї суми із держбюджету. Водночас очільник облради запевнив, що до кінця листопада ремонт зроблять, навіть якщо кошти від держави не дочекаються – мобілізують обласний бюджет. 

Детальніше дивіться в сюжеті: 

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter