Управління Держгеокадастру у Волинській області через корупційні схеми "дерибанить" землі на десятки мільйонів доларів, фактично крадучи її в селян. Непрозоре та незрозуміле законодавство в Україні створює ситуацію, коли місцеві громади не можуть розпоряджатися угіддями, бо територія за парканом крайньої сільської хати – вже власність держави.

Читайте також: Із землею на хуторі Лоше Маневицького району розбиратиметься прокуратура

У лютому 2017 року депутати Волинської обласної ради на чолі з Ігорем Палицею висловили недовіру очільнику Держгеокадастру Волині Василю Василенку. Василенко переховувався на лікарняних і відпустках, але все ж після такого рішення обранців пішов з посади, але "схеми" залишилися, а очолив їх не хто інший, як його перший "зам" Анатолій Поляков.

Давайте згадаємо про найгучніші з них, які вразили своєю цинічністю і масштабом.

Зокрема на території Дубівської сільської ради Ковельського району завдяки реакції місцевих  було припинене надання земельної ділянки (відмінений наказ), яка згідно схеми планування була зареєстрована під кладовище.

В селі Журавичі Ківерцівського району, де були роздані 154 гектари землі громадянам для ведення особистого селянського господарства (особливо цінні землі з порушенням процедури відведення) та в подальшому продані обманним шляхом іноземній юридичній фірмі через "кіпрський офшор", що взагалі суперечить чинному законодавству України.

Читайте також: Що об’єднує Гунчика, Василенка та регіонала Злочевського?

А зовсім нещодавно на території Маневицької селищної ради за межами населеного пункту в урочищі Лоше були надані близько 300 гектарів землі громадянам для ведення особистого селянського господарства, а потім за безцінь скуплені  у власність такої собі фірми "Терлан-Ком",  із львівською пропискою.

А вершиною цинізму стали майже 7, 5 гектарів землі на території Боратинської сільської ради з цільовим призначення: для ведення особистого селянського господарства, де правом власності володіє таке собі ТзОВ "Юридично-землевпорядна фірма" знову з львівською "пропискою", власником якої, згідно декларації за 2016 рік є нинішній перший заступник Держгеокадастру у Волинській області Анатолій Поляков.

Не забувають підприємливі держслужбовці і про землю в голубоокому краю Волині – Шацькому районі.  Щоправда тут розігрується дещо інша "схема". Впродовж 2014-2017 років набуло масового характеру надання Головним управлінням Держгеокадастру у Волинській області  земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власність за межами населених пунктів Шацького району для ведення особистого селянського господарства та індивідуального садівництва іногороднім громадянам.

Зокрема, згідно державного реєстру речових прав на нерухоме майно, державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об’єктів нерухомого майна за львів’янином Келбасовичем Павлом Івановичом зареєстровано право власності на понад 30 гектарів земель сільськогосподарського призначення на території Світязької, Пульмівської та Піщанської сільських та Шацької селищної рад, в тому числі 15 земельних ділянок у розмірі по 2 гектари для ведення особистого селянського господарства поблизу озер Світязь, Люцимер та Острівянське. Розробником документації  з оновлення нормативної бази та грошової оцінки виступала така собі фірма ТзОВ "Західземлероект" до якої тарож мє відношення Анатолій Поляков.

Читайте також: Хто "пиляє" особливу цінну державну землю

Вищезгадане підприємство ТзОВ "Західземлероект" фігурувало у ряді кримінальних справ, зокрема, щодо земельних оборудок (справа № 461/7781/15-к), шахрайських дій агрохолдингу "Мрія" (справа № 757/47835/15-к).

На Волині знову очікуються кадрові ротації, про це нещодавно повідомляв голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, однак кандидатури тримають у таємниці. Управління Держгеокадастру у Волинській області лишилося без голови. Наразі на посаду головного земельника шукають нову людину, за словами губернатора є кілька кандидатур, проте кого хочуть призначити невідомо, адже очільник ОДА тримає таку інформацію під секретом. Проте наголошує, що особисто клопотатиме про призначення нового начальника одразу на постійній основі.

Попри таємницю "за сімома замками" журналістам видання "Під прицілом" вдалося дізнатися, хто ж ці кандидатури, за які зобов’язався особисто клопотами Володимир Гунчик. Скажемо відразу, що нашому здивуванню не було меж, адже відповідно до інформації Єдиного державного реєстру декларацій для взяття в конкурсі на зайняття посади начальника Головного управління Держгеокадастру у Волинській області подано декларації наступними особами:

Поляковим Анатолієм Юрійовичем – першим заступником начальника Головного управління Держгеокадастру у Волинській області, особою, яка організовує "дерибан" земель на Волині та впливає через займану посаду на суб’єктів господарювання, що надають послуги у сфері землеустрою в межах області.

Біланом Степаном Володимировичем – заступником начальника головного управління, який незважаючи на судимість за корупційне діяння, був призначений на цю посаду тим же Анатолієм Поляковим.

Безкоровайним Зиновієм Григоровичем – начальником відділу розпорядження землями сільськогосподарського призначення Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області.

Читайте також: До влади хоче повернутися «клан Василенка» (Відео)

Скажемо більше, щоб серед кандидатів випадково не опинилися "незручні" люди терміни подачі документів були порушені всупереч норм чинного законодавства, ну, мовляв, не встигли документи подати. Яку ж ціль переслідує губернатор Волині Володимир Гунчик збираючись лобіювати такі кандидатури на посаду головного "земельника"? Скоріше за все хоче залишитись "при справах" коли його "підуть" з посади.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter