Православна церква України офіційно підтвердила ліквідацію УПЦ КП на Об’єднавчому соборі 15 грудня 2018 року, опублікувавши відповідну постанову за підписом патріарха Філарета. 

Читайте також: У Варфоломія назвали Філарета брехуном

Документ з роз’ясненнями опублікований прес-службою ПЦУ у Фейсбуці.

У ПЦУ нагадали, що  15 грудня 2018 р. до відкриття Обʼєднавчого Собору відбувся Помісний Собор Української православної церкви Київського патріархату в складі тих самих делегатів (єпископату, представників духовенства та мирян УПЦ КП), які потім взяли участь у Обʼєднавчому Соборі. Собор був скликаний патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом.

На помісному соборі УПЦ КП було ухвалене рішення щодо припинення діяльності Київського патріархату шляхом обʼєднання та приєднання до утворюваної Православної Церкви України,

Рішення було попередньо схвалене всім єпископатом УПЦ КП, проект рішення був зачитаний та одноголосно схвалений архієреями.

"Першим серед членів Президії поставив свій підпис Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, як Голова Помісного Собору", – повідомили у ПЦУ.

Таким чином, 15 грудня 2018 року, згідно рішення власного Помісного Собору УПЦ КП припинила свою окрему діяльність, а вся її повнота увійшла до складу Православної церкви України.

14 травня Філарет оприлюднив звернення, у якому оголосив, що Київський патріархат продовжує існувати, а він залишається чинним патріархом.

Також Філарет додав, що Епіфаній порушує домовленості, досягнуті на Об`єднавчому соборі 15 грудня, що призвело до двовладдя у ПЦУ.

Читайте також: Філарет про брехню Порошенка: "Довіряв Порошенку та Епіфанію, а вони обманули мене"

За його словами, Епіфаній має нести відповідальність за зовнішнє представництво церкви, а патріарх — за внутрішнє церковне життя в Україні.

Пізніше він уточнив, що домовленість носила усний характер та письмово не зафіксована.

Почесний патріарх також незадоволений грецьким уставом ПЦУ і заявив  про намір скликати собор і внести зміни в статут. На думку Філарета, статус митрополії не відповідає реальній вазі ПЦУ.

Митрополит Київський Епіфаній спростував наявність домовленостей з Філаретом щодо розподілу влади.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook