У селі Брониця Камінь-Каширського району розгорівся релігійний конфлікт. Так, місцеві мешканців під час зборів заявили про бажання перейти від УПЦ МП в Православну церкву України. Проте священик і решта частина селян такого рішення не підтримують, а вночі з храму спробували винести частину церковного начиння, проте згодом повернули його назад.

Читайте також: Промосковський "терорист": відомо, хто захопив голову сільради в "ім'я УПЦ МП" на Волині

Про це пише ІА Волинські Новини з посиланням на місцевих жителів.

У селі зібрали підписи за перехід із Української православної церкви Московського патріархату в Православну церкву України. 750 людей проголосували "за", 167 – "проти" або ж не голосували взагалі.

Оскільки 82% прихожан виступили за перехід в ПЦУ, зібрали сесію сільради, проголосували рішення про перехід та приєднання церкви. Проте це не сподобалось місцевому священнослужителю.

Сільський голова Брониці Петро Кошелюк повідомив, що 15 січня, у день візиту Петра Порошенка на Волинь, декілька десятків чоловіків на чолі зі священиком Сергієм Голодюком заблокували його та секретаря в приміщенні сільради, звинувачуючи в тому, що він сприяє переходу громади в Православну церкву України.

У поліції цю інформацію спростували, заявивши, що в приміщенні сільської ради відбулася розмова священика та групи прихожан місцевого храму із головою та секретарем сільради. Порушень громадського порядку не було зафіксовано.

17 січня біля церкви зібрались прихильники ПЦУ та УПЦ МП намагаючись з’ясувати істину. Прибув і керуючий Волинською єпархією УПЦ єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл.

Читайте також: На Волині невідомі під керівництвом УПЦ МП захопили голову сільради через перехід до ПЦУ

Під час зборів селян, на які прийшло до 400 людей, більшість підтримала перехід церкви в ПЦУ. Зі слів сільського голови у священика вимагають або переходити в ПЦУ, або залишити храм. Священнослужитель, своєю чергою, заручившись підтримкою впливових місцевих жителів, намагається відстояти храм.

Як повідомили місцеві, доходить до відвертих провокацій. Зокрема, зі слів селян, 16 січня з храму намагались винести частину церковного начиння.

"Спочатку начиння, без якого неможливо провести богослужіння, винесли і заховали в будинку місцевої жительки Феодосії, але, зрозумівши можливі наслідки, повернули назад", – кажуть люди.

Представник ініціативної групи за перехід в ПЦУ розповідає, що хоче молитися спільно з братами в єдиній українській церкві на рідній мові. "Московські батюшки завели нас в "преісподню", – наполягає чоловік.

Місцевий священик закликає людей за ПЦУ висловити свою думку, зайшовши в храм, однак ті говорять, що самі люди і є церквою.

Відтак, прихильники УПЦ МП знаходяться в храмі, а прихильники ПЦУ колядують під його стінами та вигукують "Слава Україні!". При чому, серед тих, хто знаходиться в церкві, є люди з сусідніх сіл.

Між двома групами відбулось декілька словесних перепалок, проте, на щастя, обійшлось без відкритих конфліктів. На місці за порядком слідкують правоохоронці.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter