350 тисяч гривень – на сміття. Саме таку, чималу суму, Шацький національний парк витратив на вивезення твердих побутових відходів за цьогорічний літній сезон. 

Читайте також: Відомі луцькі нотаріуси віддали землі на Світязі шахраям

"Такі суми для нас непідйомні, – каже директор ШНПП Марія Христецька. Новий туристичний сезон не за горами, тому вирішувати це питання потрібно вже сьогодні". Саме тому директорка парку ініціювала зустріч з представниками влади та громадськими активістами, – інформує прес-служба нацпарку.

Голова Шацької районної ради Сергій Карпук розповів, що проблема зі сміттям полягає не лише у його вивезенні, а й у тому, куди його вивозити. Полігон з відходами вичерпує свої можливості вже в червні, а будівництво нового коштує близько 3 млн.грн.

"Як вихід – збільшити територію уже існуючого полігону. Саме для цього районна влада виділила 260 тис.грн.на розробку проектно-кошторисної документації", – додає Сергій Карпук.

Читайте також: На центральному пляжі Світязя розширюють набережну (фото)

Крім того, Марію Христецьку цікавило питання скільки договорів уже укладено з місцевими мешканцями на вивезення сміття, щоб нацпарк знову не робив це власними силами.

Світязький сільський голова Микола Цвид розповів, що уже закуплено 90 новеньких сміттєвих баків, проте з вересня реалізували лише два десятки, адже люди не поспішають їх брати і укладати договори з комунальним підприємством.

"Ми не можемо щоразу витрачати такі суми на вивезення сміття. Ці кошти ми б краще спрямували на облаштування пляжів, рекреаційних територій та інші потреби парку. Пропоную або передати баки на баланс комунального підприємства, або хоча б вести статистику, хто з людей не хоче їх встановлювати, щоб депутати могли провести роз’яснювальну роботу серед населення", – підсумувала Марія Христецька.

Підтримав ініціативу директорки ШНПП і голова Шацької районної ради Сергій Карпук. Каже, що незабаром депутати зберуться на чергову сесію і розглядатимуть питання освоєння виділених коштів на збільшення території полігону.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter