Верховна Рада України схвалила пропозиції президента до закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за злочини, вчинені стосовно малолітньої особи, неповнолітньої особи, особи, яка не досягла статевої зрілості" (№ 0977).

Читайте також: У селі на Волині ловили сексуального маніяка, який демонстрував статеві органи перехожим

Як передає УНІАН, ставлячи на голосування пропозиції президента, голова ВР Дмитро Разумков зазначив, що закон пропонується відхилити.

Так, за це рішення проголосували 238 народних депутатів із 366, зареєстрованих у сесійній залі.

У пропозиціях президента зазначається, що цим законом передбачається внесення змін до Кримінального кодексу України, якими запроваджується новий вид додаткового покарання – примусова хімічна кастрація, що полягає у примусовому введенні засудженому антиандрогенних лікарських препаратів, що містять хімічні речовини, які зменшують лібідо та сексуальну активність; примусова хімічна кастрація застосовуватиметься як додатковий вид покарання за вчинення дій, передбачених частиною першою статті 152 "Зґвалтування" Кримінального кодексу України, щодо особи, яка не досягла 14 років, незалежно від її добровільної згоди.

Таким чином, зазначає президент, до всіх осіб, які вчинили такий злочин щодо малолітньої особи, передбачається застосування в обов’язковому порядку примусових заходів медичного характеру як додаткового покарання.

Читайте також: Зеленський пояснив, чому наклав вето на закон про кастрацію педофілів

У той же час, відповідно до Основ законодавства України про охорону здоров’я, застосування примусових заходів медичного характеру стосовно осіб, які вчинили суспільно небезпечні діяння, примусового лікування до осіб, які вчинили злочини та мають хворобу, що становить небезпеку для здоров’я інших осіб, допускаються виключно з підстав і в порядку, передбачених законом.

"Водночас закон, що надійшов на підпис, не містить чітко визначеного порядку примусового застосування хімічної кастрації.За таких обставин введення антиандрогенних лікарських препаратів усім засудженим, які вчинили згаданий злочин, незалежно від наявності в особи протипоказань до введення таких препаратів, може мати наслідком погіршення стану її здоров’я або стати причиною передчасної смерті. Відтак матиме місце порушення невід’ємного права на життя, закріпленого Конституцією України", – наголосив президент.

Він наголосив, що не може погодитися із передбаченим законом підходом щодо запровадження примусової хімічної кастрації та створення публічного реєстру осіб, які були засуджені до позбавлення волі за розбещення малолітніх. Президент повернув цей закон для повторного розгляду та запропонував виважено і комплексно підійти до питання застосування хімічної кастрації з урахуванням висловлених зауважень.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook