У Володимира Зеленського просять скасувати Указ Президента України в частині присвоєння Медведчуку Віктору Володимировичу звання "Заслужений юрист України" за неналежний захист Василя Стуса та інших дисидентів. Відповідне звернення зареєстроване на сайті електронних петицій Президента. 

Читайте також: "Перемогли Сталіна, Гітлера, переможемо і медведчуків з шуфричами": Кіпіані – про заборону книги про Стуса

Зокрема, у петиції,  яку створив Владислав Грезєв, зазначають, що відповідно до інформації, що міститься у відкритих джерелах народний депутат України Медведчук Віктор Володимирович має почесне звання Заслуженого юриста України. Діючим Указом Президента України від 29 червня 2001 року № 476/2001 затверджено Положення про почесні звання України. 

Положення визначає, що "Почесні звання України (далі - почесні звання) є державними нагородами України, що присвоюються за особисті заслуги перед Українською державою громадянам, які працюють у відповідній галузі економічної або соціально-культурної сфери, як правило, не менше десяти років, мають високі трудові досягнення і професійну майстерність".

Крім того, пункт 9 встановлює, що "Заслужений юрист України" - юристам, які працюють у органах державної влади та органах місцевого самоврядування, прокуратури, юстиції, державної безпеки, внутрішніх справ, адвокатурі, на підприємствах, в установах, організаціях, за значний внесок у розбудову правової держави".

Читайте також: Олександр Шевченко вимагає обміняти Медведчука на полонених українських моряків (відео)

"У 2016 році, до 25-ої річниці незалежності України, адвокати Роман Титикало та Ілля Костін підготували статтю "СТУС БЕЗ ШАНСУ НА ЗАХИСТ: ведмежа послуга Медведчука. Правовий аналіз судової справи дисидента 35 років потому".

Серед іншого, вони з'ясували, що "Визнаючи в суді вину свого підзахисного Стуса (при запереченні вини самим підзахисним), адвокат Медведчук порушив свій професійний обов'язок, фактично відмовився від захисту Стуса, чим грубо порушив право останнього на захист у суді".

Крім того, у 1985 році Медведчука В.В. призначають захищати дисидента Миколу Кунцевича, і після того, як прокурор вимагав підсудному 3 роки позбавлення волі, адвокат у слові захисту заявив: "Я повністю згоден з товаришем прокурором щодо міри покарання. Але, за незрозумілими для мене причинами, товариш прокурор забув про те, що підсудний ще не відбув один рік та дев'ять місяців із попереднього терміну. Вважаю, що необхідно додати цей термін до нового покарання".

Суд урахував це прохання. 29 серпня 2019 року на питання журналіста, чи піде він на фільм про Василя Стуса, Медведчук В.В. відповів: "Навіщо? Він мене не цікавить. Як і сам Стус", - йдеться у петиції.

Авто прохання зазначає, що аналіз справи Василя Стуса та особисте ставлення до неї Медведчука В.В. показує, що останній жодним чином не заслуговує носити почесне звання Заслуженого юриста України. 

"Тому задля відновлення історичної справедливості даною петицією від імені громадян України звертаюся до Президента України Зеленського Володимира Олександровича із проханням скасувати відповідний Указ Президента України № 422/92 від 18.08.1992 в частині присвоєння Медведчуку В.В. звання "Заслужений юрист України", - зазначає він.

Станом на 2 жовтня за дану петицію проголосуввли 355 осіб.  

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook