Вакцина CoviShield (місцева назва вакцини Oxford-AstraZeneca, розроблена у Великобританії), про поставки якої в Україну стало відомо напередодні, виготовлена з ослабленої версії вірусу застуди (відомого як аденовірус) від шимпанзе. Він був змінений, щоб більше бути схожим на коронавірус, хоча він не може викликати хвороби.

Читайте також: Інфекціоністка заявила, що Україну чекає нова хвиля коронавірусу

Про це пише видання ВВС.

Коли вакцина вводиться пацієнтові, вона спонукає імунну систему до вироблення антитіл і налаштовує її для атаки на будь-яку коронавірусну інфекцію.

Препарат вводиться двома дозами з інтервалом від 4 до 12 тижнів. Його можна безпечно зберігати при температурі від 2° C до 8° C. Це приблизно така ж температура як в домашньому холодильнику, тому препарат можна доставити в існуючі медичні установи і в кабінети лікарів. що значно полегшує транспортування вакцини.

Міжнародні клінічні випробування вакцини Oxford-AstraZeneca показали, що коли людям вводили половину дози, а потім повну дозу, ефективність досягала 90%.

Однак неопубліковані дані припускають, що залишення більш тривалого проміжку між першою і другою дозами збільшує загальну ефективність щеплення - в підгрупі, що отримала вакцину таким чином, було виявлено, що ефективність вакцини після першої дози становить 70%.

Інститут сироватки (SII), індійські виробники вакцини, кажуть, що CoviShield "дуже ефективна", що підтверджується даними випробувань 3-ої фази з Бразилії та Великобританії. Клінічними випробуваннями є трьохетапний процес, метою якого є встановлення, чи викликає вакцина хороші імунні відповіді і чи викликає вона які-небудь неприйнятні побічні ефекти.

Читайте також: У МОЗ повідомили, які області отримають вакцину від коронавірусу першими

Але група із захисту прав пацієнтів All India Drug Action Network заявила, що її схвалення було поспішним, оскільки виробник не завершив "проміжне дослідження" вакцини на індійцях.

Компанія заявила, що спробує провести проміжні випробування вакцини CoviShield в Індії в лютому. Деякі експерти кажуть, що немає ніяких підстав підозрювати, що це не спрацює, враховуючи, що вже завершені клінічні випробування, які включали в себе різні вікові і етнічні групи.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook