До України прийшла нова небезпечна хвороба, що вражає центральну нервову систему, має септичні прояви, може перебігати у формі безсимптомного носійства і навіть  привести до смерті. Йдеться про спалах лістеріозу – хвороби, яка вражає людей і тварин. 

Читайте також: Через летальний випадок в Україні заборонили популярне знеболююче

Про це повідомляє ТСН.

За повідомленнями лікарів, в Україні зафіксовано 1 випадок захворювання на лістеріоз, але кількість хворих може значно збільшитися: інкубаційний період небезпечної хвороби становить 70 днів.

За попередніми даними, збудник лістеріозу потрапив в Україну в замороженій кукурудзі з Угорщини. Зараз цей продукт  вилучається з продажу в Україні.

Раніше про появу лістеріозу повідомляли в Австрії, Данії, Фінляндії, Швеції та Великобританії, що також могло бути пов’язано з поставками угорської кукурудзи. У країнах Європи від цієї хвороби вже загинули 10 людей.

"Сам збудник  можна виділити з ґрунту –  кормів. Основний шлях зараження – через різні харчові продукти. Основним джерелом є тварини, гризуни, коти, собаки, свійські тварини", – розповіла лікар-інфекціоніст Оксана Гудзенко.

Читайте також: У квартирах українців розмножується смертельний вірус, перші жертви вже є

Щоб не підхопити лістеріоз, слід ретельно обробляти продукти перед вживанням. Найкращий спосіб – термічна обробка окропом.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter