Для відновлення миру на сході України президент країни повинен піти на прямі переговори з Росією, вважають 75% українців, а 55,4% виступають за прямі переговори з керівництвом так званих "ЛДНР".

Читайте також: Партія "Слуга народу" – 39,9%: свіжі рейтинги партій до виборів у ВР

Як інформує Інтерфакс-Україна, про це свідчать результати спільного соцопитування центру "Соціальний моніторинг", Українського інституту соціальних досліджень ім.Яременка і Соціологічної групи "Рейтинг".

Так, згідно з результатами соцдослідження, презентованими 16 травня, 24,2% респондентів відповіли, що президент України швидше повинен піти на прямі переговори з Москвою, 50,8% – безумовно повинен, 7,7% – скоріше не повинен, 8,4% – безумовно не повинен, а 9% не змогли відповісти.

Крім того, 36,2% опитаних відповіли, що для відновлення миру на Донбасі президент безумовно повинен піти на прямі переговори з керівництвом так званих "ЛДНР", 19,2% – швидше повинен, 12,4% – скоріше не повинен, 20,3% – безумовно не повинен, а 11,9% не змогли відповісти.

Читайте також: Хто має стати прем'єр-міністром за Зеленського на думку українців: результати соцопитування

Також 65,3% респондентів відповіли, що Україна повинна йти на компроміси заради відновлення миру і повернення територій, 21,3% – відповіли, що не повинна, а 13,5% не змогли відповісти.

Серед іншого, 49,2% опитаних громадян вважають, що питання про статус непідконтрольних територій Донбасу необхідно виносити на всеукраїнський референдум, 29,8% виступили проти винесення цього питання на референдум, а 21,1% не змогли відповісти.

Також відповідно до опитування, 39,9% підтримують надання непідконтрольним територіям Донбасу особливого статусу як варіанти вирішення проблеми з даними територіями, 18,5% – вважають таким варіантом офіційне визнання того, що в найближчі роки дані території не можуть повернутися в Україну, і буде їх повна ізоляція, 17,3% – за продовження бойових дій, спрямованих на повне відновлення контролю України над цими територіями, а 24,3% не змогли відповісти.

Крім того, 48,9% опитаних заявили, що підтримали б надання непідконтрольним територіям Донбасу автономії в складі України для мирного врегулювання конфлікту, 33,5% – не підтримали б таке рішення, а 17,6% не змогли відповісти.

Дослідження проводилося з 30 квітня по 10 травня в 24 областях України та Києві. Всього було опитано 3 тис. респондентів. Стандартна похибка вибірки не більше 1,83%.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook