Шахраї крадуть персональні дані українців. Жертва може навіть не здогадуватися, що хтось оформлив на неї кредит.

Читайте також: Схема "Ваш син у поліції": 77-річна лучанка віддала гроші шахраям

Таким чином, зловмисники ошукали понад 1 тисячу осіб. Тобто при мінімальному кредиті в 1000 грн. отримали 1 млн грн, про це пише Gazeta.ua з посиланням на Сегодня.

"Мені ніхто не телефонував, не писав. Просто прийшов лист, що то я маю заплатити 9300 гривень. Крім того, вже прострочив свою виплату і мені нараховують відсотки", – розповідає жертва кредитних афер Валерій Яковенко.

Щоб не потрапити на шахраїв, українцям радять не реагувати на різноманітні пропозиції в інтернеті, де просять вказати дату народження, номер паспорта, код.

"Шахраї купують бази даних. Потім вибирають навмання жертву, щоб на неї оформити фейковий кредит. Гроші отримує підставна людина, чию картку видають за картку власника паспорта. Потім компанія або колектори, яким нібито продали цей псевдокредит, телефонують потерпілому і вимагають повернути гроші, які той не брав. Розраховують на те, що людина злякається і заплатить. Аферисти отримають додатковий заробіток", − каже колишній криміналіст Валерій Кур.

Читайте також: Авто-двійники: як українцям не стати жертвами шахраїв

Коли надаєте особисті дані, потрібно зазначати, що вони не для кредиту. Крім того, інформацію про себе можна перевірити в українському Бюро кредитних історій.

Якщо маєте кредит про який не знали раніше, потрібно звернутися із заявою до поліції.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter