Рівень радіоактивного забруднення молока з деяких регіонів України перевищує норму у п'ять разів – показують результати спільного британсько-українського дослідження, повідомляє Independent.

Читайте також: Волинський псевдоблагодійник знищує тваринництво та дурить селян, які здають молоко

Фахівці взяли зразки продукції з приватних ферм у Рівненській області, і встановили, що рівень вмісту радіоактивної сполуки цезію було перевищено у шістьох зразках з чотирнадцяти для дорослих, а для дітей у восьми зразках, інформує Бі-Бі-Сі.

Дослідження проводив Ексетерський університет спільно з Українським науково-дослідним інститутом сільськогосподарської радіології.

"Через більше ніж 30 років після Чорнобильської катастрофи люди і досі час від часу зазнають впливу радіоактивного цезію із споживанням харчових продуктів, у тому числі молока місцевого виробництва у регіонах України, які постраждали від Чорнобильскої аварії", – цитує видання доктора Ірину Лабунську з Ексетерського університету.

Читайте також: Що найбільше подорожчало на Волині?

Пані Лабунська додає, що рівень забруднення ґрунту не перевищує норму, а от в харчах і досі накопичується. Тобто жителі цілих регіонів постійно піддаються ризику.

Якщо не вжити заходів, спрямованих на боротьбу з цим явищем, рівень радіоактивного забруднення їжі продовжуватиме зростати до 2040 року, пише Independent.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter