В Україні комісії при розрахунках банківськими картками в сім разів перевищують європейські. У підсумку це відбивається на вартості товарів для покупців.

Читайте також: Українці можуть отримати кілька тисяч від податкової: що потрібно зробити

Експерти вважають, що в цьому відповідальні платіжні системи Visa і Mastercard. Про це повідомляє UBR.

Дії двох компаній повинні були привернути увагу Антимонопольного комітету, але він уже відмовлявся займатися цим питанням з формальних причин.

Співзасновниця "Ліги антитрасту", колишня державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська заявила, що спільно з підприємцями повторно поскаржилася до комітету на зловживання Visa і Mastercard.

За її словами, при розрахунках карткою в Україні банки і платіжні системи утримують комісію (інтерчейндж) в розмірі 1,7-3%. Для порівняння – в країнах Європейського Союзу вона становить від 0,2% до 0,3%. У США комісія фіксована – 20 центів з транзакції.

Читайте також: Банки блокують перекази українців і вимагають доказів "білих" доходів

"Істотна відмінність в розмірі комісії в Україні в порівнянні з розвиненим світом викликана, серед іншого, слабкістю держави в боротьбі з монопольними зловживаннями і картелями", – зазначила Загребельська.

Колишня державна уповноважена АМКУ зазначила, що обидві платіжні системи роками перебували під пильною увагою конкурентних відомств розвинених країн. За її словами, Visa і Mastercard вже встигли отримати зауваження та штрафи за порушення конкурентного законодавства.

"В Україні ж АМКУ досі залишається слабким органом. А значить двом компаніям, які ділять між собою весь український ринок, легко без наслідків встановлювати свої правила, спрямовані на максимізацію прибутку", – резюмувала Загребельська.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook