У понеділок вранці, 21 січня українці мають нагоду стати свідками одного з найзахопливіших небесних видовищ − повного місячного затемнення, яке більшою чи меншою мірою буде доступне для спостережень на всій території України, причому найліпші обставини його видимості створяться на крайньому заході країни.

Читайте також:  Іванів день 20 січня: історія і традиції християн

Про це пише  Уніан.

Диск Місяця почне занурюватись у тінь нашої планети своїм лівим краєм о 5 год. 34 хв. Повне затемнення розпочнеться о 6 год. 41 хв. і триватиме впродовж однієї години та двох хвилин із максимумом о 7 год. 12 хв.

Однак протягом повної фази у південно-східній половині території України Сонце зійде, а Місяць зайде за небокрай, тож закінчення повного затемнення о 7 год. 43 хв. спостерігатиметься тільки у північно-західній частині нашої країни.

На початку затемнення, коли земна тінь поступово наповзатиме на місячний диск, слід звернути увагу на її нечіткий "розмитий край та його можливе забарвлення, що є наслідком заломлення сонячних променів атмосферою нашої планети. Кривизна краю тіні дасть можливість уявити її діаметр на відстані місячної орбіти − він майже втричі перевищуватиме поперечник нашого супутника.

Цікаво також зауважити ступінь і нерівномірність потемніння його диска під час повного затемнення. Цього разу Місяць перетне північну зону земної тіні, тож найтемнішим має бути його південний край.

Читайте також: Водохреща 2019: традиції і прикмети на свято Хрещення Господнього

Наступне повне місячне затемнення з території України можна буде побачити лише 7 вересня 2025 року.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter