Сьогодні дві третини швидких є фельдшерськими, які приїжджають на неекстрені виклики, інші – лікарські. У рамках реформи екстреної медичної допомоги тепер на швидких будуть лише парамедики. Вони стабілізуватимуть стан пацієнта і транспортуватимуть його до лікарні. А водій швидкої буде екстреним медичним техніком.

Олександр Ябчанка, радник виконуючого обов’язки міністра охорони здоров’я України, пояснює: нововведення потрібні, аби ефективніше використовувати робочий час лікарів. І заспокоює, що ні лікарів, ні фельдшерів швидкої звільняти ніхто збирається. Передбачається, що фельдшери протягом трьох років будуть здобувати додаткові знання. До того ж планується, щоб у парамедика були водійські права. Однак поки невідомо, за якими програмами буде проходити навчання та яка буде нараховуватися заробітна плата.

У центрі екстреної медичної допомоги на нововведення реагують скептично, тому що лікарні не готові приймати велику кількість пацієнтів.

Згідно з чинним законодавством, виклики поділяються на екстрені та неекстрені. Наприклад, під час зовнішньої кровотечі, болю у серці та гострих психологічних розладах карета швидкої має приїхати протягом десяти хвилин в місті, та двадцяти – поза його межами. При головному болі чи температурі – протягом години. У МОЗ заявляють, мовляв, дуже часто швидка їде, аби когось заспокоїти чи збити температуру.

У Міністерстві охорони здоров’я визнають: аби система запрацювала, необхідна злагоджена робота – від дзвінка у швидку до приїзду у лікарню. Також необхідно вирішити проблему транспортної розв’язки. Тому в наступному році лікарі продовжуватимуть виїжджати на виклики.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook