Ставка ПДВ на молочні продукти в Україні на 15% вища за європейську і становить 20%, тоді як у Німеччині – 7%, у Франції – 5,5%, у Польщі – 5%.

Читайте також: В Україні на 5-20% подорожчав алкоголь

Про це ЕП повідомила Асоціація виробників молока.

"Якби ставка ПДВ в Україні стала хоча б на рівень Німеччини, то ціни були б наближеними до таких: молоко 3,2% жирності – 24,19 гривень за кг замість поточної 28,27 гривень за кг; масло – 176,78 гривень за кг замість сьогоднішньої 206,53 гривень за кг; сир Російський 50% жирності – 156.64 гривень за кг замість 183 гривень за кг. Порівняння йдуть з цінами станом на 05.01.18", – наводять дані в асоціації.

Зазначається, що українці значно переплачують за життєво необхідні продукти, тому змушені зменшувати кількість молочних продуктів в раціоні.

Державна служба статистики повідомляє, що 2017 рік став роком рекордно низького рівня споживання молочних продуктів на душу населення — 188,5 кг на людину при нормі 380 кг, і показники продовжують падати.

"Ще 10 років такої політики, і ми будемо змушені забути про питання розширення асортименту чи виходу на інші ринки, а доведеться вирішувати проблеми здоров’я нації", – заявила Олена Жупінас, керівник проекту "Гуртові закупівлі молока".

Асоціація виробників молока відзначає також скорочення поголів’я корів в Україні — мінус 7,5% за останні п’ять років.

Умовний молочний індекс (УМІ), який використовується як індикатор рентабельності виробництва, лише протягом останніх 6 місяців упав на 40%. Востаннє такий тренд відзначався в 2012 році.

Читайте також: Пояснили, чому дорожчає пальне на заправках

"Важливо пам’ятати, що молочна галузь Європи тримається на держпідтримці, з року в рік демонструючи свою збитковість. В ЄС діє ряд програм підтримки молочного фермерства, як стабільних (наприклад за працівника) так і ситуативних (складна ситуація на ринку, примусове збування поголів’я та зменшення виробництва молока)", – зазначила Ганна Лавренюк, віце-президент АВМ.

"Якщо ми хочемо підняти рентабельність молочного бізнесу в Україні, треба створити схожі правила гри на внутрішньому ринку", – пропонує вона.

Для покращення ситуації, яка склалась сьогодні на молочному ринку України, Асоціація виробників молока долучила своїх експертів до розробки законопроектів №7420-1,2 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зниження ставки податку на додану вартість для деяких видів сільськогосподарської продукції".

"Законопроект про зниження ставки ПДВ на молочні продукти дасть можливість зробити їх доступнішими для пересічного споживача та підвищити попит на внутрішньому ринку", – говорить Лавренюк.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter