7 лютого 2019 року в Україні почне діяти закон "Про валюту та валютні операції", який передбачає низку змін та спрощення регулювання,

Читайте також: Назвали найбільші перешкоди інвестування в Україну

Про це повідомляє ТСН.

Нацбанк нині готує низку постанов, які регулюватимуть та розшифровуватимуть окремі положення закону. Серед основних змін, що настануть уже в лютому, у НБУ виділяють п’ять:

  • Граничний строк здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами буде розширено до 365 днів (зараз він становить 180 днів).

  • Буде скасовано валютний нагляд для експортно-імпортних операцій на суму до 150 тис. грн.

  • Індивідуальні валютні ліцензії буде скасовано. Натомість з’явиться система електронних лімітів.

  • Будуть скасовані санкції у вигляді припинення зовнішньо-економічної діяльності за порушення строків розрахунків.

  • Буде дозволено онлайн-купівлю іноземної валюти фізичними особами. При цьому на такі операції розповсюджуватиметься аналогічний ліміт, як і на купівлю готівкової валюти (зараз – до 150 тис. грн на день в еквіваленті).

Читайте також: Незабаром в Україні стрибок долара очікується до 60 гривень

"Чи будуть в нових нормативно-правових актах інші кроки з валютної лібералізації, окрім тих, що вже передбачені законом "Про валюту і валютні операції", залежатиме від макроекономічних умов на момент завершення роботи над новим валютним регулюванням. Як і раніше, ключове завдання Національного банку – забезпечити макроекономічну та фінансову стабільність в Україні, тому подальші послаблення правил проведення валютних операцій буде можливим лише за сприятливих макроекономічних умов", – зазначив заступник голови НБУ Олег Чурій.

Нагадаємо, закон України "Про валюту та валютні операції" було схвалено Верховною Радою 21 червня 2018 року. Закон набрав чинності 7 липня 2018-го, але вводиться в дію через сім місяців перехідного періоду від дня набрання ним чинності.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter