Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики й комунальних послуг, пропонує скасувати пільговий тариф для населення на перші 100 кВт−год. електроенергії для вирішення проблем із "зеленим" тарифом.

Читайте також: Українців попередили про подорожчання електроенергії, коли і чому зростуть тарифи

Про це заявив член НКРЕКП Дмитро Коваленко під час засідання Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово−комунальних послуг.

НКРЕКП представила два сценарії розв'язання проблем інтенсивного розвитку поновлюваних джерел електроенергії. Згідно з презентацією НКРЕКП, як один із кроків пропонується підвищити пільговий тариф на перші 100 кВт−год. електроенергії для домогосподарств з 0,9 грн за кВт до 1,68 грн за кВт. Наразі тариф на електроенергію для населення на перші 100 кВт−год. на місяць становить 90 копійок (з ПДВ), а на наступні − 1,68 грн за кВт.

На думку регулятора, таке рішення дасть змогу отримувати додатково 12 млрд грн на рік.

Крім того, протягом 2−5 років НКРЕКП пропонує підвищити ціни на електроенергію для населення до рівня промисловості, забезпечивши адресну допомогу вразливим категоріям споживачів.

За оцінкою НКРЕКП, це рішення дасть змогу додатково зібрати зі споживачів понад 38 млрд грн.

Читайте також: В Україні збільшать субсидії на комуналку

Серед інших пропозицій − тимчасова заборона на будівництво нових "зелених" електростанцій, зниження "зеленого" тарифу для всіх об'єктів ВДЕ до 8−9 євроцентів, введення 100% відповідальності за небаланси й обмеження без компенсацій 20% їх виробництва.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook