Зустріч із учасниками президентських праймеріз УКРОПу Олександром ШевченкомІриною Головатенко та Оксаною Тунік-Фриз відбулася 28 вересня у залі Волинського академічного театру імені Т. Шевченка в Луцьку.

Читайте також: У Луцьку відбулися президентські праймеріз УКРОПу: як це було (фото)

Нагадаємо, УКРОП першим серед політичних сил України проводить публічні президентські праймеріз. Це процедура внутрішньопартійних виборів, завдяки якій зростає внутрішня конкуренція, тож на президентські вибори йдуть не ставленики верхівки політсили, а кандидати, яких дійсно підтримує народ. Використовуючи досвід США, Великої Британії, Ізраїлю, Іспанії, Італії, Франції та інших розвинених країн, "Українське об’єднання патріотів" готове обрати справжнього лідера, єдиного й достойного кандидата від партії.

Протягом вересня, жовтня й листопада, кожної п’ятниці, суботи та неділі трійка учасників президентських праймеріз проводитиме публічні дебати та зустрічі в обласних центрах по всій Україні. Проголосувати за претендентів та їхні програми матимуть змогу члени УКРОПу з відповідних областей.

У стінах Волинського академічного театру зібралося близько 1000 чоловік, які прийшли поспілкуватися із претендентами та зрозуміти для себе, хто на їхню думку зможе гідно змагатися у президентських виборах 2019-го року.

Захід розпочався із гімну України, після якого на екрані з’явився відеосюжет, присвячений війні на Сході держави. Усі присутні, не стримувавши гірких сліз, вшанували хвилиною мовчання полеглих Героїв на Донбасі та на Майдані в Києві.

"Первинні вибори, тобто праймеріз – це загальноприйнята практика в західних демократіях. Проте не в Україні, де більшість партій – вождистського типу, коли партійний функціонер вирішує сам, куди йому балотуватись, при чому думка виборців та соратників не враховується. Натомість УКРОП ламає цю традицію: вперше в Україні делегати своїми голосами обирають кандидата від партії на президентські вибори. Праймеріз відбудуться в 23 містах України, і саме Волинь починає цей масштабний всеукраїнський тур", – зазначив ведучий заходу.

Після цього до слова запросили відомого письменника та члена комісії партійного контролю партії УКРОП Василя Шкляра, який емоційно звернувся до всіх українців:

"Ми починаємо черговий етап битви за Україну. Ця битва точиться в усьому світі, але в епіцентрі неї маємо стати ми, українські патріоти. Адже нинішній президент діє так, ніби ним править диявол на ім’я Жадоба". Письменник зазначив, що ми, українці, повинні об’єднатися у боротьбі за нову Україну та завершив свій виступ словами українського Кобзаря: "Чи діждемо свого Вашингтона? Діждемо! Колись…"

Читайте також: У Луцьку обрали делегатів на президентські праймеріз

Не оминув своєю увагою Волинь і народний депутат Верховної Ради України VIII скликання, громадський діяч та голова партії УКРОП Тарас Батенко. "Волинь – центр повстанського руху, і це є сигналом для опонентів", – зазначив політик.

Після виступу голови партії на сцену вийшли кандидати.

Оксана Тунік-Фриз – здобула диплом магістра права за фахом "Правознавство" у Класичному приватному університеті; пізніше отримала диплом магістра за фахом "Управління суспільним розвитком" у Національній академії державного управління при Президентові України. Працювала у сфері зв’язків з громадськістю, була директором департаменту соціальної та кадрової політики в банківському секторі, а також заступником міського голови Чернігова. Від початку російсько-української війни активно займається волонтерською діяльністю. Наразі є заступником голови Комісії партійного контролю УКРОПу.

Передвиборча програма Оксани Тунік-Фриз має назву "7 кроків до нової України". У її рамках претендентка закликає завершити війну на сході України перемогою, розвивати сільськогосподарський сектор, створити сприятливі умови для особистого та професійного розвитку кожного українця, подолати демографічну катастрофу в країні, розвивати міста й забезпечувати євроінтеграцію не гаслами, а конкретними справами. "Лише щоденна кропітка робота на благо та для розбудови нашої держави, викорінення корупції – наш єдиний шанс врятувати Україну", – зазначає Оксана Володимирівна.

Ірина Головатенко – здобула диплом магістра за фахом "Математика" з правом викладання, навчаючись на механіко-математичному факультеті Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка. Також має музичну освіту. Наразі є керівником прес-центру "УНІАН" та його відділу зв’язків із громадськістю. Учасниця неурядової організації EU-Ukraine Women in Politics. Голова Солом’янської районної організації УКРОПу в місті Києві, а також заступник голови Київської міської організації партії.

У своїй програмі Ірина Головатенко пропонує: рішучі заходи, які унеможливлять "єдиновладне правління" президента; посилити ЗСУ, впровадивши обов’язкову однорічну військову службу як для чоловіків, так і для жінок, із можливістю проходити її неподалік домівки й ночувати вдома; очистити органи правопорядку; впровадити обов’язкову страхову медицину, а також потужно розвивати науку, освіту, мистецтво, культуру та спорт. "Будучи свідомою громадянкою, готовою до відповідальності, я прагну разом з патріотами будувати нову Україну вже сьогодні", – підсумовує Ірина Головатенко.

Олександр Шевченко – автор ідеї та засновник гірськолижного комплексу "Буковель", за сім років перетворив чи не найдепресивніший регіон України на одне з найбільш відвідуваних у Східній Європі місць для відпочинку. Народний депутат Верховної Ради VII та VIII скликань. Член президії партії УКРОП. Провів понад 700 зустрічей з виборцями і вніс 83 законопроекти. Завдяки старанням Олександра Шевченка у "Буковелі" пройшли лікування та реабілітацію понад 1 тисяча солдатів – учасників російсько-української війни, пройшли реабілітацію 3200 дітей з ДЦП, аутизмом та вадами опорно-рухового апарату, безкоштовно оздоровилися 8 тисяч пенсіонерів.

Флагманський напрямок програми Олександра Шевченка, що має назву "Країна гідності та правди", – агресивна та систематична боротьба з корупцією. Саме вона допоможе Україні завоювати повагу в світі та забезпечити гідні умови для всіх українців. Ще одне ключове завдання програми – створення сильної держави, яка зможе уникнути "великої" війни, однак поверне Крим і території на Сході України. Третій із важливих кроків – подолання бюрократії всіх рівнів і побудова "простої" країни. "Українці повинні мати можливості для саморозвитку. Бо незалежність держави неможлива без економічної незалежності її громадян", – зазначає Олександр Шевченко.

Читайте також: Екс-керівник СБУ та Олександр Шевченко проаналізують наліт президентських "маски-шоу" на Буковель

Після представлення та вступного слова кандидатів, кожен із них висловлював власні позиції у чотирьох основних напрямках, які найбільше потребують змін в Україні: економіка; соціальна політика: освіта та медицина; зовнішня політика; децентралізація та екологія.

Під час обговорення болючих для України питань, слово мали очільник Волинської обласної ради Ігор Палиця, депутат Верховної Ради Ірина Констанкевич та член політради УКРОПу, голова правління благодійного фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко.

Голова Волинської обласної ради розповів, що у правоохоронних органів є команда про його арешт. З його слів, перед силовиками поставили завдання залякати і нардепа Олександра Шевченка, а також зірвати праймеріз, які сьогодні тривають в Луцьку.

"Вчора цілий день засідали в СБУ Києва, створювали слідчо-оперативні групи, аби щось "накопати", бо була команда залякати, аби ніхто не їхавАле офіцери задумались та не хочуть виконувати злочинних наказів з Банкової. Залякували до ночі, присилали повідомлення з погрозами Олександру Шевченку, коли той був на ефірі. Казали, щоби до ранку їхали з країни, бо далі будуть арештовувати. Але хай бояться ті, хто винні. А ми хочемо правди і економічно незалежної, сильної України", − наголосив Ігор Палиця.

У свою чергу Ірина Констанкевич та Богдан Яременко привітали усіх присутніх із початком великого кроку до формування нової Української держави.

Після завершення ключової програми вечора усі присутні могли поставити питання кандидатам, аби впевнитися, що їхній вибір правильний. Зокрема говорили про наболіле: про Крим та війну на Сході; про реформи, безвіз, інвестиції та розкрадання лісів в Україні.

Далі до слова запросили голову фракції УКРОП у Волинській обласній раді В’ячеслава Рубльова, який пояснив правила та хід голосування. Опісля усі члени волинського осередку  партії УКРОП віддали голоси за свого фаворита.

Волинські делегати підтримали народного депутата Олександра Шевченка як кандидата в президенти України – 180 голосів. За Ірину Головатенко проголосувало 12 учасників з’їзду, за Оксану Тунік-Фриз − 5.

Читайте також: Волинські делегати підтримали народного депутата Олександра Шевченка як кандидата в президенти України

Після праймеріз Олександр Шевченко, Тарас Батенко та Василь Шкляр взяли участь у брифінгу, на якому відповіли на питання ЗМІ.

Під час спілкування з журналістами Олександр Шевченко подякував волинянам за довіру та зауважив, що перемога на Волині − символічна, бо саме тут зароджувалась УПА.

"Я дякую волинському осередку за таку потужну підтримку. Тільки разом і з Божою поміччю ми зможемо добитись кращого життя для України і українців", − зазначив політик.

Вікторія Прийма

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter