Керівник міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун застерігає українців від інфікування кліщами, які можуть переносити збудники хвороби Лайма і пояснила, як самостійно виявити захворювання.

Читайте також: Нове відкриття вчених дозволить перемогти рак

Відповідний пост Уляна Супрун розмістила у Facebook.

"Зазвичай активний період кліщів припадає на кінець весни та початок літа. Однак зараз також існує ймовірність натрапити на ці невеличкі створіння, які можуть переносити збудників небезпечних захворювань. Одне з них − хвороба Лайма. Найкращий захист від кліщів − це правильний вибір одягу та максимальна уважність до будь-якого виявлення комахи на тілі, одязі чи інших предметах, які ви брали з собою на відпочинок", − зазначила медик.

За її словами, якщо людина виявила у себе кліща та успішно витягнула комаху, варто все одно залишатись дуже уважними та слідкувати за своїм самопочуттям. Симптоми хвороби проявляються не одразу.

Читайте також: Лікарі назвали напій, який варто вживати після кожного тренування

"Як правило, процес зараження хворобою Лайма при укусі кліща триває від 24 до 36-48 годин. Проте інкубаційний період хвороби може тривати і набагато довше. Тому під час прогулянки, після повернення додому та протягом наступних декількох днів, оглядайте себе і дітей. Особливо ділянки, які вкриті волоссям. Якщо у вас є домашні улюбленці − оглядайте їх також. До ранніх симптомів належать підвищення температури, біль в тілі, втома та характерне почервоніння колами (еритема), що нагадує стрілецьку мішень. Таке почервоніння шкіри є найбільш типовим симптомом (в 70-80% випадків), проте воно з‘являється не у всіх. Тому дуже важливо звертати увагу на прояв інших симптомів", − зазначила посадовиця.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter