Аномальні погодні умови, що останнім часом спостерігаються в Україні нікуди не зникнуть протягом наступних 10 років. Мовиться про штормові вітри, посухи та різкі коливання температур.

Читайте також: 3 травня 2020 – яке сьогодні свято: традиції, заборони і прикмети

Таку інформацію підтведжує завідувачка відділенням кліматичних досліджень та довгострокових прогнозів Інституту гідрометеорології Вазіра Мартазінова, повідомляє 24 канал.

Два фактори, які суттєво впливають на зміну клімату в Україні

  • Перший фактор. Над територією України проходить так звана тепла смуга. Вона тягнеться від самого Криму вздовж Дніпра і за межі нашої країни, до російського Архангельська.

  • Як пояснили геологи, смуга лежить на давньоруському розломі. І бере тепло вона не з атмосфери, а з надр землі. Смуга прив'язана до місця, вона стійка, і на території, де вона проходить, буде посуха.

  • Ця смуга не пускає в Україну вологі маси, що йдуть із заходу, з Атлантики. Уздовж неї з обох боків скупчуються повітряні маси з контрастними температурами, утворюючи фронти. І коли смуга раптово перестає давати тепло, фронти зустрічаються, а на території України утворюються шторми.

Читайте також: Україну затягнуть дощі та грози

"Цей процес визначає наше майбутнє щодо клімату. Території вздовж Дніпра висушуватимуться. У найближчі 10 років ми не зрушимо з цієї точки, покращення не буде", – констатувала експертка.

  • Другий фактор – це атмосферна циркуляція. Кліматологиня наголосила, що циркуляція зараз стає загостренішою, чого раніше не було.

  • Атмосферна циркуляція тримає всі процеси у поверхні землі. Відбуваються різкі перепади температур протягом одного місяця. Тиждень холоду, тиждень тепла. Раніше перепади були більш плавними, більш розмитими. Вся ця нестійкість приходить із верхніх шарів атмосфери. 

  • Водночас холодні зими нікуди не зникли, вони будуть, але нечасто.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook