В Успенський піст не можна їсти м'ясні і молочні продукти.

Читайте також: Медовий Спас: що можна і не можна робити на свято Маковія

З Медового Спаса 14 серпня у православних віруючих починається Успенський піст. Він триватиме протягом двох тижнів і завершиться у свято Успіння Пресвятої Богородиці 28 серпня.

За суворістю Успенський піст порівнюють з Пасхальним, подібні і правила харчування, а також заборони на вживання продуктів тваринного походження. Молочні, м'ясні та рибні страви в період 14–27 серпня заборонені (у конкретні дні риба дозволяється). По понеділках, середах і п'ятницях необхідно дотримуватися сухоядения. По вівторках і четвергах можна їсти гарячі страви, але без додавання олії. В суботи і неділі дозволяється вживання гарячої їжі з рослинним маслом.

Раціон по днях в Успенський піст

Вівторок 14 серпня – день, коли дозволена гаряча їжа без олії. Цього дня також святкують Медовий Спас (Маковей), а в календарі православних свят – Походження Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього. На святковому столі можуть бути страви, приготовані з освяченого меду нового врожаю, маку. Всі страви та десерти повинні бути пісними.

Читайте також: Астрологи назвали найбільш ревниві знаки Зодіаку серед чоловіків

Середа 15 серпня – день сухоїдіння (термічно не оброблений рослинна їжа).

Четвер 16 серпня – гарячі страви без олії.

П'ятниця 17 серпня – сухоїдіння.

Субота 18 серпня – предпразднество Преображення Господнього. У меню посту допускається вживання гарячої їжі з олією, риба, келих червоного вина.

Неділю 19 серпня – свято Яблучного Спасу та Преображення Господнє. У цей день можна їсти гарячі страви з рослинним маслом, рибу і морепродукти, трохи вина. Головне частування святкового столу – яблука і пісні страви з додаванням цих фруктів.

Понеділок 20 серпня – день сухоїдіння.

Вівторок 21 серпня – термічно–оброблені страви без олії.

Середа 22 серпня – горіхи, фрукти і овочі в сирому вигляді без масла (сухоїдіння).

Четвер, 23 серпня – гарячі страви без олії.

П'ятниця 24 серпня – сухоїдіння.

Субота 25 серпня – страви з олією, риба, допускається вино.

Неділю 26 серпня – страви з олією, риба, келих вина.

Понеділок, 27 серпня – сухоїдіння.

Вівторок, 28 серпня – свято Успіння Богородиці, обмеження поста знімаються.

Читайте також: Як в Україні цього року відзначатимуть День Незалежності: Зеленський підписав указ

Що не можна їсти в Успенський піст

Список страв і продуктів, вживання яких заборонено тим, хто постує 14 – 27 серпня:

  • яловичина, свинина, птиця та інші види м'яса, а також м'ясовмісні продукти (ковбаси, сосиски, шинка та ін).

  • риба (за винятком кількох днів посту).

  • молочна та кисломолочна продукція.

  • тваринні жири (сало, вершкове масло) і продукти їх містять.

  • непостная випічка, цукерки.

  • морозиво.

  • алкогольні напої ( вино дозволено у вихідні дні).

Дозволені продукти в Успенський піст

Період посту припадає на серпень, коли фрукти і овочі – в достатку. Тому в піст не відчують нестачу вітамінів та поживних елементів. У меню Успенського посту дозволені всі види фруктів і овочів, каші. Бобові стануть відмінним джерелом білка, а горіхи і насіння – корисних жирів. Також допускається вживання грибів в будь–якому вигляді, пісний хліб, булочки, пряники.

Читайте також: Прогноз погоди на серпень: чого чекати від останнього місяця літа

У дні, коли дозволяється гаряча їжа, можна вибрати будь-який спосіб приготування – варіння, тушкування, запікання і навіть смаження на сковороді (масло допускається додавати по суботах і неділях).

Серед дозволених напоїв: чай, кава (без добавок), компоти, трав'яні відвари, узвари, киселі.

Проте, тим хто збирається постити, варто звернути увагу на самопочуття, наявність хвороб, і тільки після цього приймати рішення про суворість раціону. Також послаблення в пості повинні бути у дітей.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook