В Україні запланували змінити методику розрахунку тарифу на доставку газу. Зараз вона недосконала, тому споживачам доводиться переплачувати.

Читайте також: В Україні будуть масштабні перевірки: стало відомо, у кого заберуть субсидії

Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг схвалила проєкт постанови "Про внесення змін до Кодексу газорозподільних систем". Документ оприлюднила на сайті для обговорення, передає Gazeta.ua.

Новим споживачам з газовою плитою за доставку газу пропонують платити за нормою 39 куб. м у рік. З газовою плитою і колонкою – 126 куб. м у рік. Якщо домогосподарство використовує газ комплексно, у тому числі для опалення, рахуватимуть 314 куб. м у рік. Ті, хто в січні отримали квитанцію за доставку газу у розмірі 120 грн і більше, платитимуть у 5-6 разів менше – на рівні 27 грн.

Читайте також: Волинянину, який помер 10 років тому у пожежі, виставили рахунок за газ

"У Нацкомісії зробили помилку, об’єднавши в одній платіжці за доставку газу два різних платежі: за резервування і за розподіл газу. Це змішання і призвело до зростання невдоволення і нерозуміння споживачів, особливо тих, хто проводив газ за свої гроші. Котеджне містечко або населений пункт, жителі якого заплатили повністю за газифікацію, зараз платять знову ж повну суму за розподіл. Хоча це робити не зобов’язані. Мають оплатити тільки резервування потужності", – говорить Геннадій Рябцев із науково-технічного центру "Психея", пише ubr.ua.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook