Україна почала переходити на цифрове телебачення. З 1 серпня у Києві та Кропивницькому відключать аналогове телебачення. Замість нього розпочне роботу цифрове мовлення.

Читайте також: В Україні відключать аналогове телебачення – на які зміни варто чекати

Про це повідомляє Радіо НВ.

Перші дві області стануть тестовими майданчиками нової технології, а з вересня поетапно її почнуть впроваджувати в інших областях України. Завершити перехід на цифровий стандарт мовлення планують до травня наступного року.

Меморандум

У грудні 2006 року Україна підписала меморандум Женева 2006, в якому взяла на себе зобов'язання повністю перейти на цифрове мовлення.

Цифрове телебачення – це більш сучасна технологія мовлення, яка має такі переваги, як висока якість звуку, стабільний сигнал, можливість приймати більшість каналів. Також застарілий аналоговий сигнал через займання радіочастот заважає повноцінному запуску швидкісного 4G-інтернету в Україні.

Для того, щоб приймати цифровий сигнал, користувачам знадобиться спеціальний TV-тюнер T2, який підключається до телевізора. Його вартість починається від 320 грн. У сучасних телевізорах вже може бути вбудований TV-тюнер.

Читайте також: Україна вперше за всю історію конкурсу не братиме участі у дитячому Євробаченні

Аналогове суспільне мовлення

Як розповів член Нацради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський, в аналоговому варіанті залишаться ті регіональні канали, які не зможуть дозволити собі мовлення у цифровому форматі. За його словами, таких мовників більше 100 по всій країні. Також в аналоговій якості на постійній основі залишиться суспільний мовник – канал UA:Перший, додав Костинський.

"Суспільне мовлення на кімнатну антену можна буде приймати. Дуже важливе завдання - це місцева влада. Уряд має виділити гроші на закупівлю сет-топ-боксів, які будуть розповсюджуватися серед родин, які не можуть дозволити собі такі тюнери. Я вірю, що згодом там буде 32 аналогових канали", – сказав Костинський.

Перехід на цифрове мовлення не створить обмеження для пересічних громадян, заявила виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина Мяснікова.

В аналоговому форматі залишаться близько 100 каналів.

Читайте також: "Інтер" оштрафували через концерт до 9 травня

За її словами, у таких змінах немає політичного контексту чи обмеження свободи слова. Це просто перехід від застарілої технології до нової, додала Мяснікова.

"На відміну від аналогового сигналу, цифровий сигнал кодований. І щоб телевізор міг щось показати, йому треба його розкодувати. Цей прилад називається перетворювач сет-топ-бокс. Ті люди, які раніше могли приймати 3-4 канали, зараз зможуть приймати більше каналів. Але зараз це залежить від території, де люди живуть, тому що покриття нерівномірне", – зазначила Мясникова.

Раніше передбачалось, що припинення використання частот під аналоговий ефір відбудеться до 1 липня, але Кабмін переніс цю ініціативу на два місяці.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter