В Україні додали нові повноваження для співробітників поліції. Тепер вони мають право зупиняти автомобіль без поважної причини. Це означає, що водія можуть зупинити без порушення ПДР, а просто для профілактики або перевірки документів.

Читайте також: В Україні хочуть жорсткіше карати за порушення ПДР: що чекає водіїв

Розширення повноважень закріплено в законопроєкті №2695, який депутати Верховної ради прийняли у першому читанні. Відзначається, що в процесі зупинки співробітники поліції можуть знайти додаткові порушення, за які водію може бути виписаний штраф. Про це повідомляється на порталі "Дорожній адвокат".

Раніше зупиняти водіїв поліція мала право лише у разі порушення Правил дорожнього руху і це було закріплено в законі №35 "Про національну поліцію". Тепер поліція може вимагати зупинки транспортного засобу без причини.

Читайте також: В Україні камери автофіксації штрафуватимуть не тільки за швидкість: що додали

Профілактичні зупинки транспортних засобів та перевірка водіїв на стан сп'яніння поліцією буде проводитися без жодних підстав. Співробітники правоохоронних органів мають право керуватися тільки організаційно-розпорядчим актом начальника поліції, який буде опубліковано на сайті Національної поліції найближчим часом.

Після зупинки транспортного засобу співробітник поліції має право перевірити документи, автомобіль та водія на виявлення будь-яких інших порушень. При необхідності водієві буде виписаний штраф.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook