Смертність населення є одним із базових показників демографії, адже характеризує загальний стану здоров’я та рівня життя населення країни. Зважаючи на те, що в Україні перепис населення не проводили уже майже 20 років, хоча ООН рекомендує проводити його кожні 10 років, показники смертності і народжуваності – чи не єдині достовірні дані про населення в Україні.

Читайте також: Чому профілактична госпіталізація, щоб "прокапатись" – маячня

За оцінками Держстату, чисельність наявного населення України на початок 2018 року складала 42 386 403 осіб. При цьому протягом минулого року зафіксовано 335 874 народжень та 587 665 смертей. Візуалізовані дані про причини смерті українців відтепер можна побачити в новому інструменті "Причини смерті в Україні – 2018". Це спільний проєкт Державної служби статистики України та Українського центру суспільних даних.

Найчастіше помирають від наслідків захворювань системи кровообігу – через атеросклеротичні або ішемічні захворювання. Таких смертей налічується приблизно 70% за минулий рік, – 387 тисяч людей.

На другому місці розташувалися онкологічні хвороби. Вони забрали життя 77 тис. українців. Найчастіше це був рак легень, грудей і шлунку.

Ще більше, ніж 30 тисяч людей, померли внаслідок отруєння, травм та інших зовнішніх факторів. 24 тисячі смертей трапилися через ураження органів травлення.

Від інфекційних хвороб загинули 8,9 тисяч осіб. Найбільше – від СНІДу й різних форм туберкульозу.

Читайте також: Вчені відкрили нове захворювання

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook