В Україні запроваджують новітній молекулярно-генетичний метод діагностики туберкульозу –так звана система GeneXpert, що допоможе подолати епідемію туберкульозу в нашій державі.

Читайте також: У приватній київській клініці дітям вкололи контрабандні вакцини

Про це заявила завідувач Центру контролю за соціально небезпечними хворобами Центру громадського здоров'я України Яна Терлеєва, пише Укрінформ.

"В Україні відбувся прорив щодо наближення найсучасніших методів діагностики у пацієнтів з туберкульозом за допомогою найсучасніших систем GeneXpert. На сьогодні в Україні є значною проблемою поширення мультирезистентного туберкульозу (стійкого до протитуберкульозних препаратів). За останніми даними, в Україні серед вперше виявлених випадків туберкульозу у кожного третього хворого буде мультирезистентна форма, а серед повторних випадків туберкульозу – кожен другий. Тому на сьогодні однією з основних задач охорони здоров’я України є створення сучасних можливостей для діагностики туберкульозу, щоб виявляти лікарсько-стійкі форми", – наголосила Терлеєва.

Вона зазначила, що звичайне дослідження мокротиння не виявляє резистентності (стійкості) мікобактерій до основних протитуберкульозних препаратів.

Читайте також: Продовжують труїти: у Росію завезли препарат, який викликає рак

"Донедавна одним з лабораторних методів підтверджених діагнозів туберкульозу був звичайний аналіз мікроскопії мокротиння. Він простий, дешевий, доступний у великій мережі лабораторних пунктів першого рівня. Але він не виявляє резистентності. Сучасним методом діагностики мультирезистентності є молекулярно-генетичний метод, так звана система GeneXpert", – зазначила Терлеєва.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter