Державна служба України з лікарських засобів і контролю за наркотиками заборонила реалізацію, зберігання та застосування лікарського засобу однієї серії косметичного препарату "Гіалуронідаза".

Читайте також: В Україні заборонили популярні ліки для сердечників

Таке рішення прийняли у п'ятницю, 7 грудня.

Мова йде про порошок (субстанція) в пластикових пакетах для фармацевтичного застосування "Гіалуронідаза" серії 20170508.

Постійну заборону на препарат встановили через невідповідність за показниками "Опис", "Розчинність", "Прозорість розчину", "Бактеріальні ендотоксини".

Виробником препарату є Шанхай Лінзим Біосаєнсіз Лтд., Китай.

Доцент кафедри анестезіології та реаніматології БДМУ Сергій Акентьєв зазначає, що гіалуронідаза широко розповсюджена в природі. Вона може міститися в сім'яниках ссавців, бактеріях, що володіють високою інвазивністю (проникненням бактерій у тіло рослини чи людини).

Гіалуронідазу застосовують при гіперкорекції губ, тобто при передозуванні гіалуронової кислоти (філерів), для профілактики некрозів при місцевому введенні, при ефекті Тиндаля (зміна кольору губ), при сповільнених алергічних реакціях (утворення гранульом).

Читайте також: Виявлено несподівану користь ранкового сексу

Експерт додає, що гіалуронідаза у деяких пацієнтів може викликати побічні ефекти: нудоту, блювання, запаморочення, озноб, зниження артеріального тиску, анафілаксію. Передозування цим препаратом може призвести до тахікардії та зупинки кровообігу.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter