В Україні завдяки гранту на 24,5 млн євро від уряду Німеччини запрацює програма пільгових іпотечних кредитів для внутрішньо переміщених осіб.

Читайте також: Альтернатива іпотеці: на Волині просять профінансувати програму «Власний дім»

Нововведенням є те, що учасників обиратимуть способом лотереї, а не в порядку черги. Це було обов'язковою умовою ФРН, повідомив представник Всеукраїнської асоціації переселенців Руслан Калінін. Пише Obozrevatel.

«Програма передбачає револьверний фонд. Тобто гроші будуть працювати ще 20 років, і люди будуть отримувати нові кредити. Переселенці будуть платити кредит щомісяця, і ці гроші будуть підсумовуватися, а на них будуть видаватися нові кредити», – пояснив Калінін.

Він підкреслив, що цей грант – безповоротний, тобто Україні не потрібно буде віддавати гроші.

Отримати таку іпотеку зможуть тільки переселенці. Точні умови участі в кредитуванні буде оголошено після 11 травня. Однак уже відомо, що термін подачі заявок буде довшим, ніж у минулих програмах.

Читайте також: Українці можуть отримати кілька тисяч від податкової: що потрібно зробити

«Час є, і не треба вже сьогодні або завтра бігти в «Держмолодьжитло», ночувати там, як це було в минулих програмах. Переселенці пам'ятають цей жах. Такого більше не буде. Термін буде більшим, ніж був у минулих програмах. Раніше було всього три дні, тому доводилося ледве не ночувати під стінами «Держмолодьжитла», – зазначив представник асоціації переселенців.

Для організації лотереї було обрано міжнародного консультанта. Найімовірніше, вона пройде онлайн.

Також передбачається, що пільги можна буде отримати на придбання житла як на первинному, так і на вторинному ринку.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook