В Україні відзвітували по медичних закупівлях для боротьби з коронавірусом. А також озвучили план дій відповідно до 4 рівнів небезпеки.

Читайте також: В Україні створять штаб по боротьбі з COVID-19 на чолі із Зеленським: що це таке

Про це на засіданні Верховної ради повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

За його словами, 911 млн витратили для забезпечення готовності та реагування лабораторних підрозділів МОЗ. З міністерством вже погодили закупівлю 504 комп'ютерних томографів для лікарень на 774 млн гривень. До кінця року буде закуплено ще 107 КТ.

Крім цього, 572 млн грн направили в регіони для забезпечення подачі кисню до ліжкового фонда лікарень. Вже закупили та доставили до лікувальних закладів майже 6 млн засобів індивідуального захисту. Ще 11 млн буде поставлено до кінця року.

"Ми розробили детальний план, що визначає алгоритм дій відповідно до 4 рівнів небезпеки. Цей план забезпечує надання медичної допомоги всім, хто її потребує", – розповів Степанов.

За його словами, наразі Україна перебуває на першому рівні. Кількість зафіксованих випадків інфікування – в межах 5-7 тисяч на добу. "Таке навантаження система охорони здоров'я здатна витримувати. А ще 6 місяців тому, 3 місяця тому таке було неможливо", – впевнен він.

На другому рівні заповненість ліжок в опорних лікарнях складатиме 70% по всій країні. А кількість підтверджених випадків – 8-10 тисяч на добу. "На цьому рівні ми можемо опинитися за кілька тижнів", – сказав Степанов.

Кількість ліжок в опорних лікарнях збільшать на 30% – додаткові 502 тисячі ліжок. Також розгорнуть тимчасові госпіталі, збільшать кількість працівників в усіх закладах охорони здоров'я для допомоги хворим на COVID-19 за рахунок залучення з інших відділень та підписання контрактів. Крім цього, посилять контроль за виконанням обмежувальних заходів на території усіх областей.

Третій рівень – це коли, орієнтовно, щоденна кількість хворих складатиме 11-15 тисяч. А заповненість ліжок по всій країні для інфікованих буде не менше 85%. Додатково до заходів другого рівня забезпечать ведення жорсткого карантину з застосуванням повного переліку обмежень "червоного" рівню епідемічної небезпеки.

"Буде розпочата мобілізація всех медпрацівників. Буде організована робота відомчих закладів для цивільного населення, а також забезпечення роботи польових шпиталів", – сказав Степанов.

Читайте також: Вчені зробили нову заяву: скільки коронавірус живе на шкірі людини

На четвертому рівні, як відзначив Максим Степанов, ресурси міністерства охорони здоров'я будуть вже вичерпані. Щоденна кількість хворих складатиме 20 тисяч осіб на добу. "Тут ми будемо змушені запроваджувати активацію протоколу медичного сортування з пріоритетом надання медичної допомоги", – розповів міністр.

Він додав, що наразі дуже важливо притримуватись карантину.

"Я впевнений, що ніхто не хоче, щоб країна опинилася на третьому чи четвертому рівні. Треба переконати людей у необхідності виконувати правила на власному прикладі", – закінчив Степанов.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook