В Україні прогнозується подальше зростання вартості квартир на десятки відсотків найближчими місяцями. Загалом у 2021 році ціна житла зросте на 20-25%.

Читайте також: В Україні змінили правила переказу коштів з картки на картку

Про це розповів власник компанії SAGA Development Андрій Вавриш, пише «Економічна правда». Водночас за останній рік ціни на нерухомість у найбільших українських містах зросли на 12-18%.

За прогнозами генерального директора промислово-будівельної групи «Ковальська» Сергія Пилипенка, середня ціна на квартири на первинному ринку Києва в 2021 році може вирости на 15-20% до $1,3 тис. за квадратний метр. До кінця 2023-го цей показник може досягти $2 тис.

«Старий генплан втратив актуальність, новий ще не ухвалений, тому в найближчі рік-два буде нелегко знайти ділянку з правильним цільовим призначенням. Це буде створювати певний дефіцит майданчиків для майбутньої забудови, що також сприятиме зростанню цін», – пояснив Пилипенко.

До причин подорожчання квартир керівник порталу Domik.ua Віталій Котенко відносить зменшення пропозиції ліквідної нерухомості, стабільність гривні, низькі ставки по депозитах і залучення коштів у нерухомість після запуску ринку землі.

На думку Котенка, прийдешні скасування мораторію на стягнення простроченої заборгованості за валютними кредитами і врегулювання ринку колекторських послуг спричинять зниження іпотечних ставок. «Комплекс законодавчих ініціатив почне працювати з осені 2021 року, що дозволить банкам повернутися обличчям до іпотеки. Наразі їм вигідніше інвестувати в ОВДП», – говорить експерт.

Читайте також: В Україні стартувала червнева індексація пенсій: якими будуть доплати

Відзначимо, за останній рік ціни на столичну нерухомість виросли на 18%. Середня вартість квадратного метра в новобудовах Києва з травня 2020-го до квітня 2021 року піднялася з 25,1 тис. грн до 29,5 тис. грн.

За порівняно стабільного курсу гривні ціни рухалися вгору і в іноземній валюті. У доларовому еквіваленті середня вартість квадратного метра за цей же період зросла на 12%, перевищивши $1 тис. В кінці квітня квадратний метр у новобудовах Києва коштував у середньому $1050.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook