У понеділок, 18 травня, Центральна виборча комісія України (ЦВК)  змінила правила голосування в Україні, спростивши процедуру зміни виборчої адреси. Відповідно до затверджених змін з 1 липня 2020 року стане можливим змінювати виборчу адресу безвідносно до реєстрації місця проживання, а відтак зможуть проголосувати переселенці і люди, які проживають не за місцем прописки.

Читайте також: Місцевим виборам в Україні бути: названа точна дата

Про це йдеться в повідомленні  пресслужби ЦВК за підсумками чергового засідання Комісії, передає Народна правда.

Затверджений порядок визначає процедуру розгляду органом ведення Державного реєстру виборців (ГРІ) мотивованого звернення громадянина України, який має право голосу відповідно до статті 70 Конституції України, щодо зміни виборчої адреси. Порядок уможливлює міняти виборчу адресу безвідносно до прописки. Це зроблено, щоб спростити реалізацію виборчих прав внутрішньо переміщеним особам і іншим людям, які змушені проживати не за місцем прописки.

У ЦВК вважають, що можливість змінити виборчу адресу за місцем фактичного проживання збільшить кількість виборців, які зможуть взяти участь в голосуванні.

З липня, коли порядок набирає чинності, виборець може подати заяву про зміну виборчої адреси до органу ведення ДРВ як в паперовій, так і в електронній формі. Заяву в паперовій формі можна подати також через уповноважену особу, чиї повноваження оформлені відповідно до законодавства. Це дозволить скористатися процедурою людям з інвалідністю.

Аплікаційну форму слід направляти не пізніше, ніж на п’ятий день з дня початку виборчого процесу. Крім того, виборець може звернутися до органу ведення ДРВ з новою заявою не раніше, ніж через 180 днів після дати внесення до ДРВ останньої зміни виборчої адреси такого виборця.

Як зазначив голова Комісії Олег Діденко, після початку роботи електронного сервісу автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи "Державний реєстр виборців" виборці, які висловлять таке бажання, зможуть змінити свою виборчу адресу дистанційно.

"…Завдяки зазначеній процедурі в найближчих місцевих виборах зможуть взяти участь внутрішньо переміщені особи. У свою чергу для інших громадян України вона створить можливість голосувати в тих територіальних громадах, де вони фактично проживають", – сказав Діденко.

Читайте також: Скандальний ексрегіонал може стати заступником голови РДА на Волині

Цей документ робить переселенців з Донбасу та Криму частиною територіальних громад, у яких вони фактично проживають.

"Ми врахували майже всі побажання, зробили все, щоб документ відповідав тим чаянням, які сьогодні є у громадян – брати участь у місцевих справах", – зазначив заступник глави ЦВК Сергій Дубовик.

Зміна місця голосування буде діяти на два тури виборів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook