За офіційними показниками, в Україну прибуває більше мігрантів, ніж виїжджає українців на постійне проживання за кордон.

Читайте також: Кожен другий заробітчанин хоче залишитися за кордоном

Про це повідомив заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України Олександр Гладун в коментарі кореспонденту УНН.

"За офіційними показниками, сальдо міграції в Україні позитивне. Тобто в останні роки в Україну в’їжджає на 11-14 тисяч мігрантів більше, ніж виїжджає з України. Кількість мігрантів в всередині країни зростає за рахунок вихідців із Середньої Азії і Кавказького регіону", – зазначив демограф.

При цьому він додав, що точна кількість мігрантів в країні невідома, оскільки органи влади володіють лише офіційними цифрами, тоді як багато мігрантів перебувають на території України нелегально.

Читайте також: Карту поляка пропонують видавати без знання польської

Як пояснив демограф, Україна розглядається мігрантами як транзитна країна, бо вихідці із Азії не планують затримуватись тут і їдуть на Захід. Однак не в усіх виходить влаштуватись в ЄС, тому дехто "осідає" в Україні.

"І хоча ми скаржимось на наш рівень життя, він не найнижчий у світі, і в порівнянні із деякими країнами багато кого він цілком влаштовує", – підкреслив експерт.

У той же час, за його словами, органи влади не мають точних даних і по кількості емігрантів, які виїхали з України і постійно проживають за її межами. Вважається, що трудова міграція у більшості випадків є короткотерміновою, маятниковою.

"Люди поїхали, попрацювали і повернулись, але вона (трудова міграція – ред.) має тенденцію до перетворення в довготривалу, коли люди там просто осідають, і вже з Україною їх пов’язує все менше і менше. Ось цей показник, скільки людей осталось на постійне проживання в Європі, США, Канаді, ми точно оцінити не можемо зараз", – зазначив експерт.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook