Стратегією низьковуглецевого розвитку до 2050 року, яку ухвалив та підтримав уряд, передбачено поступове скорочення використання викопного палива. 

Читайте також: Гройсман взяв під особистий контроль ситуацію у вугільній галузі

Говорити про те, що Україна із завтрашнього дня перестане видобувати вугілля, очевидно, буде неправдою. Для цього потрібно пройти певний шлях, але треба чесно й справедливо сказати, що ми прийняли таке рішення, розповів міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, передає Главком.

"Ми є дев’ятою країною світу, яка розробила і схвалила Стратегію низьковуглецевого розвитку. Це схвалення на рівні уряду. Якщо говорити не лише про зміни клімату, то насправді це - ліфт для майбутньої української економіки.  Для того, щоб витримати конкуренцію, вона повинна бути модернізована", – сказав Семерак.

Водночас він зауважив, що для України буде непросто відмовитися від викопного палива як через наявність лобістів цього сектору, так і неготовність промисловості відразу відмовитися від вугілля, проте це безальтернативний шлях успішного розвитку і створення конкурентної економіки.

Міністр навів приклад Великої Британії, де показники ВВП зросли у результаті суттєвого скорочення використання вугілля та збільшення відновлювальних джерел енергії.

Читайте також: Лише чотири державні шахти є прибутковими, решта − збиткові

"Коли ми зараз говоримо про вугілля в Україні, то виникає когнітивний дисонанс: з одного боку ми отримуємо рішення про низьковуглецевий розвиток, а з іншого - виділяємо додаткові кошти на субсидування видобування вугілля, яке насправді сьогодні є поза зоною сприйняття в багатьох європейських країнах. Звичайно, шахтарі , які відпрацювали і яким не заплатили заробітну плату, повинні отримати те, що їм нарахували і пообіцяли, але треба людям чесно сказати, що у світі скорочується споживання вугілля. Україна теж вже прийняла таке рішення і повинна буде рано чи пізно це зробити", – резюмував Семерак. 

Нагадаємо, у липні уряд підтримав Стратегію низьковуглецевого розвитку України до 2050 року, яка передбачає зменшення обсягу викидів парникових газів, відмову від викопного палива і старт інвестування у відновлювальні джерела енергії. Стратегію направлено до Секретаріату Рамкової конвенції ООН про зміну клімату для ухвалення її на міжнародному рівні. 

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter