У Таїланді через обвинувачення США у хакерстві затримали українця Дениса Ярмака. Американці начебто порушили справу ще торік, але про це чоловік дізнався лише коли збирався повертатися із дружиною з відпустки в Україну.

Читайте також: Шахрай-логіст придумав цікаву схему та обікрав луцьку фірму (відео)

Родичі переконують, що у Сполучених Штатах він ніколи був, про підозри не здогадувався, саме тому спокійно поїхав відпочивати, пише ТСН.

Під час затримання були присутні американські спецслужби і тайські поліцейські, але нікого з українського боку. Так переконує матір затриманого Дениса і зізнається, у чому звинувачують її сина, не одразу зрозуміли. 

Українця спершу запроторили до в'язниці для туристів і лише на другий день після затримання стало відомо, що Ярмаку висунули звинувачення про співучасть у злочинах, пов'язаних із комп'ютерним шахрайством від 2016 року в США. Єдине, що відомо, там фігурує таке ж прізвище англійською IARMAK. 

Тим часом, його рідні запевняють, що українець жодного разу у США не був і закону не порушував. Адвокатка теж каже, що її підзахисний про підозру  нічого не знав.

"Вони мали можливість звернутися до правоохоронних органів України, допитати, запитати інформацію. Денис не був в розшуку, він спокійно виїхав. Якби людина перебувала в розшуку, вона би не виїхала, особливо в таку країну як Таїланд" – пояснює правозахисниця Анна Сорокіна. 

Читайте також: Українців застерігають від нової шахрайської схеми (деталі)

Нині затриманого вже перевели до звичайної тюрми і рішення щодо міри запобіжного заходу ухвалюватимуть 3 грудня вранці.  Його рідні сподіваються на  альтернативний варіант: заставу у 10 тисяч доларів. Саме цю суму вони хочуть встигнути внести, аби на час слідства чоловік міг  перебувати у Таїланді на волі. Від екстрадиції до США він уже написав відмову. 

"Йому не дають можливості захиститися і дати свої пояснення. Якщо його екстрадують до Америки, це високий рівень витрат, які не має можливості компенсувати сім'я", – пояснює адвокатка.

Нині правозахисницю й перекладача в Таїланді родина оплачує сама, у консульстві кажуть, що ці послуги надавати не зобов'язані. Дружина, тим часом, залишилася із чоловіком. Жінка наголошує навіть, якщо Денис винен, нехай повернеться до України і відповідає за це вдома. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook