Американські психологи з’ясували, що люди швидше віддадуть перевагу здоровій їжі, якщо побачать поруч з нею шкідливу.

Читайте також: Науковці назвали продукти, на яких не варто економити

Про це йдеться в дослідженні, яке опубулікували в науковому журналі Psychological Science, – пише 24 канал.

В ході експерименту 79 добровольців повинні були оцінити користь і смакові якості продуктів, а потім вибрати один з них. Половині учасників перед початком експерименту розповідали про користь здорового харчування, а іншій половині – про смакові якості їжі. Учасникам запропонували як здорову їжу (наприклад, тунець або грейпфрут), так і шкідливу (шоколадний батончик, печиво).

Спочатку випробовуваних попросили поставити кожному продукту оцінку від 1 до 5 за двома показниками: користь і смак. Потім продукти перемішали і показували в різних поєднаннях. Вчені не тільки записали вибір героїв дослідження, а й зафіксували за допомогою айтрекера рух очей в сторону певних продуктів. У більшості випадків учасники вибирали з представлених продуктів той, що вважали смачніше.

Читайте також: Як правильно закінчити Різдвяний піст: поради фахівців

Цікаво, що в тому випадку, коли корисну їжу пропонували разом зі шкідливою (але смачною), то учасники дивилися на здорові продукти довше і вважали їх кращими на 30% частіше, ніж тоді, коли корисну їжу показували в оточенні інших корисних продуктів. Це поведінка не залежала від того, в якій групі учасники виявилися спочатку.

Як підкреслює видання, результати дослідження можуть взяти на замітку ресторани і магазини, де корисна їжа найчастіше розташована окремо від шкідливої. На думку авторів роботи, щоб змінити харчові звички людей, досить поєднувати корисну і шкідливу їжу: наприклад, розташувати на полиці зі снеки не тільки чіпси, але і нарізану моркву.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter