Згідно з новим дослідженням в журналі Scientific Reports, коли людина помирає, її мозок продовжує обробляти звук так само, як і у молодої людини. Цей свідчить про те, що навіть коли людина не може відповідати або не бачити, вона все одно чує слова, що їй промовляють перед смертю.

Читайте також: Вчені з'ясували, де в будинку може жити коронавірус

Про це пише IFL Science

Автори дослідження використовували електроенцефалографію (ЕЕГ) для моніторингу активності мозку несвідомих пацієнтів впродовж останніх годин їхнього життя в хоспісі у Ванкувері. Їх порівняли із даними ЕЕГ від інших пацієнтів, які перебували в свідомості, а також даними здорової контрольної групи.

Кожна група слухала серію тонів за повторюваною схемою, але з випадковими нотами, які не дотримувалися загальної тенденції. Дослідники шукали певні сигнали, які виникають в мозку, коли він помічає аномальні звуки.

Дослідники зазначають, що "більшість пацієнтів, які не можуть дати відповідь, демонстрували реакцію на зміни тону. Їхні слухові системи реагували так само, як і у молодих, здорових учасників, всього за кілька годин до кінця життя".

Однак, хоча мозок цих людей на межі смерті все ще міг розпізнавати певні звуки в моменти перед тим, як відійти у інший світ, неясно, чи може людина в цьому стані свідомо реєструвати слова або значення.

У своїй заяві автор дослідження Елізабет Блундон пояснила, що "мозок учасників реагував на слухові подразники, але ми не можемо знати, чи ідентифікують вони голос або чи розуміють мову".

Читайте також: У ПЦУ пояснили, чи варто бажати померлому, щоб "земля була пухом"

Співавтор Ромейн Галлахер наполягає на тому, що "це дослідження підтверджує той помічений медперсоналом факт, що звуки близьких допомагають втішати людей, коли вони помирають".

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook